Kırıkhan ve Soğuksu (Hatay) arasında kalan bölgede Amanos fayının neotektonik özellikleri ve miyosen sonrası kinematiği
Kinematic of post miocene and neotectonic features of the Amanos fault between Kırıkhan and Soğuksu (Hatay)
- Tez No: 149935
- Danışmanlar: DOÇ.DR. SEMİR ÖVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
- Anahtar Kelimeler: Amanos Fayı, Karasu Grabeni, Kinematik, Fay Analizi, Gerilme Rejimi, Neotektonik, Amanos Fault, Kinematic, Fault analysis, Stress Regime, Neotectonic
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET Yüksek Lisan Tezi KIRIKHAN VE SOĞUKSU (HATAY) ARASINDA KALAN BÖLGEDE AMANOS FAYININ NEOTEKTONİK ÖZELLİKLERİ VE MİYOSEN SONRASI KİNEMATİĞİ İsmail KORKUT Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Semir ÖVER Çalışma alanı Antakya ilinin yaklaşık 35 km. kuzeydoğusunda yer alan Kırıkhan ve civarını kapsamakta olup, Amanoslar'ın orta kesiminde bulunmaktadır. Çalışma alanı bölgede etkin Amanos Fayının güney ucunda yer almaktadır. Bu nedenle bölgede yer alan yapılar esas olarak bu önemli fayın etkisinde gelişmiştir. Çalışma alanında, Triyas-Jura yaşlı Kalecik ve Kretase yaşlı Delibekirli formasyonlarının yanı sıra bölgeye Üst Kretase'de tektonik olarak yerleşen Koçali Karmaşığı'na ait ofiyolit dilimleri de yüzeylemektedir. Bölge de Üst Maestrihtiyen döneminde başlayan transgresyon sonucunda, Üst Maestrihtiyen-Paleosen yaşlı Eşmişek, formasyonu çökelmiştir. Alt Miyosen yaşlı Kıçı formasyonu, Orta-Üst Miyosen yaşlı Kepez ve Üst Miyosen yaşlı Gökdere formasyonları, daha yaşlı birimler üzerinde açısal uyumsuzlukla yer almaktadır. İnceleme alanının D-GD'sunda bulunan Karasu vadisinde, Ölü Deniz Fay Zonunun kuzey uzanımını oluşturan Karasu segmentine bağlı olarak vadi boyunca bazalt oluşumları gözlenmektedir. Ayrıca Karasu graben alanının kuzey kesimlerinde bulunan inceleme alanmda gerek Ölü Deniz Fay Zonu gerekse Doğu Anadolu Fay Zonunun uzanımlarına paralellik sunan yapısalunsurlara rastlanmaktadır. Bölgedeki en genç çökelim ise Kuvaterner yaşlı alüvyonlar tarafından temsil edilmektedir. Bu çalışmada, çalışma alanında ölçülen fayların kinematik analizi gerçekleştirilmiştir. Bölgede etkin gerilme rejiminin KD-GB yönlü açılma KB- GD yönlü sıkışma gerilme eksenleri ile karakterize olan doğrultu atımh rejim olduğu saptanmıştır. Bu rejim KKD-GGB yönlü Amanos yükselimini batıda sınırlayan yaklaşık 145 km uzunluğundaki Amanos fayı boyunca sol yönlü doğrultu atım hareketini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
İİİ ABSTRACT M.ScThesis KİNEMATÎC OF POST MIOCENE AND NEOTECTONİC FEATURES OF THE AMANOS FAULT BETWEEN KIRIKHAN AND SO?UKSU (HATAY) İsmail KORKUT Cumhuriyet University Institute of Applied and Natural Sciences Geological Engineering Department Supervision Assoc Prof. Dr. Semir ÖVER The study area is influenced by Amonos fault which gives rise to development of the structures the region. The structural elements are located north of the Karasu Graben and appear to be parallel, both to the Dead Sea Fault Zone and the East Anatolia Fault Zone. The following lithological units are exposed in the area: the Triassic-Jurassic Kalecik Fm. and the Cretaceous Delibekirli Fm. also, technically emplaced Cretaceous ophiolitic slabs of the Kocali Complex outcrop in the area and form the core of the Amanos anticline. The Upper Maastrichtian -Paleocene Eşmişek Fm. and the Upper Paleocene - Middle Eocene Hacıdağ formations were deposited in the region related to an initial transgression during Late Maastrichtian time. These transgressive deposits covered the earlier formed Amanos anticline with an angular unconformity. The Lower Miocene Kıçı Formation, the Middle -Upper Miocene Kepez Formation and Upper Miocene Gokdere Formation represent units of a second transgressive cycle, and overlie the older units with an angular unconformity. The east -southeastern part of the study area is limited by the Karasu valley where Quaternary basalts of within -plate type are exposed alongIV the Karasu segment, representing the northern extent of the Dead Sea Fault. Also the structural elements observed of Karasu Graben appear to be parallel both to the Dead Sea Fault Zone and the East Anatolian Fault Zone. The youngest deposits of the area are represented by Quaternary alluvium. In this study we realized the fault kinematic analysis from measured foults. This study yield a strike-slip stress regime which characterized by a NE- SW extensional and a NW-SE compesinal stress axes respectively. This stress regime provides a left-lateral motion along NNE-SSW trending 145 km long Amonos Fault.