KML hastalarında minimal rezidual hastalığın floresan in situ hibridizasyon tekniği (FISH) ile izlenmesi
Monitoring minimal residual disease by fluorescent in situ hybridization (FISH) techinique in CML patients
- Tez No: 149960
- Danışmanlar: PROF. DR. EMİN KANSU, PROF. DR. NEJAT AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: FISH, KML, Minimal Rezidual Hastalığın İzlenmesi
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Biyoteknoloji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 41
Özet
KML Hastalarında minimal Rezidnal Hastalığın Floresan In Situ Hibridizasyon (FISH) tekniği ile izlenmesi ÖZET Kronik myeloid lösemi (KML) ; malign bir hematopoetik kök hücre progenitörün klonal çoğalması sonucu oluşan myeloproliferatif bir hastalıktır. 9 ve 22. kromozomlar arasında karşılıklı translokasyon sonucu oluşan Philadelphia kromozomu KML tanısında kullanılmaktadır. Konvansiyonel sitogenetik ile Ph kromozomu tanımlanmakta ve tedavi sonrası Ph pozitif hücre sayısı belirlenebilmektedir. Ancak konvansiyonel sitogenetik ile tam anında hastaların yaklaşık % 90'nında Ph kromozomu tespit edilebilmektedir. Kalan % 10'luk KML vakalarının yansı yalnız moleküler sitogenetik tekniklerle tanımlanabilen maskelenmiş translokasyon taşır. Bu moleküler sitogenetik tekniklerden biri; Floresan İn Situ Hibridizasyon (FISH)'dur. KML tanısı ile tedavi alan hastalar, belirli periyodlarda minimal rezidual hastalığın izlenmesi amacıyla değerlendirilmektedir. KML hastalarında minimal rezidual hastalığın doğru bir şekilde izlenmesi, tedaviye verilen cevabın sağlıklı bir şekilde değerlendirilmesinde ve olabilecek erken bir relapsm belirlenebilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu amaçla, konvansiyonel sitogenetik ya da moleküler sitogenetik yöntemlerle hastaların taşıdıkları, Ph(+) hücre oram belirlenmektedir. Çalışmada KML tanısı ile izlenen hasta grubunda FISH yöntemi kullanılarak, minimal residual hastalığın izlenmesi amaçlanmıştır. Aynı hasta grubuna ait örneklerin daha önceden bu amaçla yapılmış konvansiyonel sitogenetik ve RT-PCR sonuçları mevcut olduğundan, bu metodlarm, sensitivite ve güvenilirlik açılarından FISH tekniği ile kıyaslanması mümkün olmuştur. Çalışma sonucunda, tedavileri Interferonla başlayıp Imatinib mesilat ile devam eden KML hasta örneklerinin tümünde FISH tekniği ile bulunan Ph(+) hücre oranları, daha önceden konvansiyonel sitogenetik belirlenmiş Ph(+) hücre oranlan ile korele ancak daha düşük bulundu. Aynca, imatinib tedavisi sonrası, konvansiyonel sitogenetik ile majör ya da tam sitogenetik cevap tespit edilen tüm hastalarda, FISH yöntemi ile BCR-ABL (+) malign progenitor hücreler tespit edildi. Komple sitogenetik remisyonda bulunan hastalarda tespit edilen Ph (+) malign progenitörlerin, uygulanan tedaviye rağmen elimine edilememelerinin altında yatan mekanizmalar, aydınlatılmayı bekleyen sorunlar olarak durmaktadır.
Özet (Çeviri)
Monitoring minimal residual disease by Fluorescent In situ hybridization (FISH) technique in CML patients ABSTRACT: Chronic myelogenous leukemia (CML) is a myeloproliferative disorder resulting from clonal expansion of the progeny of a malignant hematopoetic stem cell. Philadelphia chromosome is used for diagnosis of CML which is arised reciprocal translocation between 9 and 22 chromosomes. With conventional cytogenetic methods the Ph chromosomes can be detected and after therapy the percentage of Ph-positive cells can be determined. But with conventional cytogenetic methods, Ph chromosomes can be detected in approximately 90 % of CML patients at the time of diagnosis. Of the remaining 10 % of CML cases, half carry masked translocations that can be detected only by molecular techniques. One of the molecular technics is Flourescence in situ hybridization (FISH). CML patients which receving therapy are assessed within determined period for monitoring minimal residual disease. In CML patients monitoring minimal residual disease properly is important for assesment of the response to therapy and detection of early relapse. For this purpose, percentage of Ph (+) cells of CML patients are detected using conventional cytogenetics or molecular cytogenetics. In our working, monitoring minimal residual disease in CML patients using FISH methods was aimed. All patients had documented by conventional cytogenetics and RT-PCR. For this reason we could able to compare these technics with FISH methods due to sensitivity and reliablity. At the end of the study we found percentage of Ph (+) cells with FISH technics in patients which started their therapy with IFN-a then continued with imatinib were lower than conventional cytogenetics results. These two results were correlate with each other. In addition we demonstrate here that residual BCR/ABL(+) progenitors persist in CML patients in complete cytogenetic remission on imatinib mesilate therapy. Mechanisms that cause persistence of BCR-ABL(+) progenitors remain to become clear. Key Wotğs:FISH, CML, Monitoring minimal residual disease. 11