Bakır ile aşılanmış ZnO'daki optiksel absorbsiyon özelliklerinin incelenmesi
The study of optical absorption properties in ZnO implanted by cu
- Tez No: 149988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDOĞAN CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: ZnO, iyon aşılama, nanoparçacık, RBS, optiksel absorbsiyon, ZnO, ion implantation, nanoparticles, RBS, optical absorption
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bu çalışmada ZnO yarıiletkenine Cu iyonları ile farklı dozlarda aşılama yapılmıştır. Aşılanan numunelerin RBS spektrumları alınmış ve bunların RUMP programı ile similasyonu yapılmıştır. Bu aşamalardan sonra numunelerin Perkin Elmer marka spektrofotometre ile optiksel absorbsiyon analizleri yapılmış ve bu analizler Mie teorisi ile yapılan teorik hesaplamalarla karşılaştırmıştır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT In this study, ZnO semiconductor has been implanted with Cu ions in different doses. The samples implanted were analyzed using by RBS and then stimulated by RUMP. After that, optical absorption measurements of the samples have been performed using by Perkin Elmer Spectrofotometer and compared with theoretical calculations made by Mie theory.