İn Vitro yetiştirilen Papever somniferum L. cv. Bolvadin-95'in (haşhaş) alkaloid profilinin araştırılması
Searching alkaloid profile of Papaver somniferum L. cv. Bolvadin-95 (Papaver somniferum) which was growing in Vitro condition
  1. Tez No: 149989
  2. Yazar: İBRAHİM ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞULE AYCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Haşhaş, In Vİtro Koşullar, Marushige-Skoog Ortamı, Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi, The Papaver somniferum, In Vitro Conditions, Marushige-Skoog Medium, High Performance Liquid Chromatography
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
Haşhaş bitkisi içerdiği tıbbi öneme sahip alkaioidier nedeni iie, ülkemizde olduğu kadar dünya genelinde de büyük bir ekonomik öneme sahiptir. Çalışmamızda morfin, kodein ve tebain gibi önemli alkaloidleri içeren haşhaş in vitro koşullarda yetiştirilmiştir. Besi ortamı olarak Marushige-Skoog ortamı kullanılmış ve büyüyen haşhaş iki haftada bir taze besi ortamına aktarılarak seyreltilmiştir. In vitro yetiştirilen haşhaş çimlenme odasında 20°C sıcaklıkta ve ışık altında bırakılmıştır. Oç buçuk aylık vejetatif dönemdeki haşhaş besi ortamlarından alınarak kurutulmuştur. Sonrasında kuru bitkiye ekstraksiyon uygulanmıştır. Elde edilen ekstraktaki alkaloidierin kantitatif analizi Yüksek Performans Sıvı Kromatografisi iie gerçekleştirilmiştir. Analiz sonucunda bulunan alkaloid düzeyleri literatürlerdeki verilerle karşılaştmimıştır.
Özet (Çeviri)
The Papaver somniferum plant has an economical importance at world as our country so, because of it contains alkaloids that have medical importance. In our study, Papaver somniferum that contains most important alkaloids like morphine, codeine and thebaine is growth at in vitro conditions. We use Marushige-Skoog medium as feed medium and growth Papaver somniferum is subcultured to fresh feed medium every two weeks. At in vitro conditions, the growth Papaver somniferum is left in germination room and light at 20°C. At vegetative term Papaver somniferum were getting from feed medium and left for dryness. After this, extraction is applied to dry plant. Quantitative analyse of extracting alkaloids alkaloids were maden by High Performance Liquid Chromatography. The analyse results that we found are compared with other reviews data.