An inventory control application by using fuzzy logic
Bulanık mantık kullanılan bir stok kontrol uygulaması
  1. Tez No: 150005
  2. Yazar: UĞUR ÖCAL
  3. Danışmanlar: DR. REZA HASSANPOUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Bulanık mantık, stok kontrol, bulanık küme işlemleri vı, Fuzzy logic, inventory control, fuzzy set operations IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çankaya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
oz BULANIK MANTIK TEORİSİ KULLANILAN BİR STOK KONTROL UYGULAMASI Öcal.Uğur Yüksek Lisans, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Dr. Reza Hassanpour Haziran 2004, 73 sayfa İnsanın karar verme mekanizmasına yaklaşmak amacıyla, 1970'lerin ortasından beri uygulama alanı bulmuş olan bulanık mantık teorisi günümüzde bir çok endüstriyel üründe kullanılmaktadır. Klasik mantık teorisindeki“evet”ve“hayır”değerlerine yeni ara değerler eklenmiştir. Belirsizliğin olduğu yerlerde bulanık mantık, bu belirsizliği, kullandığı üyelik dereceleriyle kesinlik haline getirmiştir.Günümüzde her firma bir stok kontrol uygulaması kullanmaktadır. Bu uygulamaların geneli insan kontrolü olmadan ekonomik sipariş noktasını talebe göre ayarlayamamaktadır. Bu tez çalışmasında bu eksikliğin giderilmesi amacıyla bir stok kontrol modeli.bulanık mantık teorisi kullanılarak tasarımlanmıştır. Bir ürüne olan talep ve eldeki miktar bulanık değişkenleri yorumlanarak yeni bir sipariş miktarı değeri bulunmuştur. Birinci bölümde bulanık mantığın kontrol mühendisliğindeki yerine değinilmiş ve önceki çalışmalar hakkında bilgi verilmiştir. Bölüm 2 de stok kontrol temellerine değinilmiş, bölüm 3'te ise bulanık küme işlemleri, kural tabanı ve durulaştırma incelenmiştir. Dördüncü bölümde stok kontrol modeli tasarımlanmış ve modelin işletimi sonucunda çıkan sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN INVENTORY CONTROL APPLICATION BY USING FUZZY LOGIC THEORY Öcal.Uğur MS, Department of Computer Engineering Supervisor: Dr. Reza Hassanpour June 2004, 73 pages The fuzzy logic theory, which has been applied since 1 970 in order to approach to the human mechanism of decision making, is used today in many industrial products. New intermediary values have been added to the“yes”and“no”values in the binary logic theory. In the places where uncertainty exists, the fuzzy logic has made this uncertainty a definition through the grade of membership it uses. mToday most of the companies are using a stock control application. And most of these applications cannot adjust economic reorder point (ERP) in accordance with the demand without human control. In this thesis study, a stock control model has been designed by using fuzzy logic theory in order to overcome this shortcoming. A new order quantity value has been found by interpreting the demand for a product and quantity-on-hand (QOH) variables. In chapter 1, we mentioned the role of fuzzy logic in control engineering and information on the previous studies was given. In chapter 2, we mentioned stock control foundations and in chapter 3 the fuzzy set operations, rule-base and defuzzification were examined. In chapter 4, the stock control model was designed and the conclusion as a result of the execution of the model was given.