An intelligent interface for a distributed database system
Dağıtık veri tabanı sistemi için akıllı arayüz
- Tez No: 150004
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. GÜLSÜN TÖRECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Veritabanı, Dağıtım, Dagıtık Veritabanı, Yerel Ağ, Geniş Alan Ağlan vı, Database, Distribution, Distributed System, Local-Area Network, Wide- Area Network, Replication, SQL Tuning IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çankaya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
oz An Intelligent Interface For A Distributed Database System Demirol, Mehmet Özgür Ms, Department of Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Gülsün Töreci May 2004, 93 pages Proje konusunu ele almak için gerçek hayattan esinlenen dağıtık veri tabam sistemi yönetimine uygun bir program geliştirildi. Programın dağıtık veri tabam sistemi şeklinde ele alınması o programın geliştirilmesi konusuna çok uygun bir çözüm olmasından ileri gelmektedir. Burada dağıtık yapı uzak veri tabam sistemlerini birleştirmek amacıyla değil de amacı aynı fakat tasarımı konumuna göre farklılık gösteren bir programı aynı merkezde birleştirmeye yönelik kullanılabileceği için seçilmiştir. Aym zamanda programın bu yapıda verimli çalışabilmesi için uygulama mantığının eksik kaldığı yerlerde SQL optimizayonları yapılarak bu telafi edilmeye çalışılmıştır. Tasarım farklılığı gösteren her yerde bir veritabam sunucusu kurulmuş ve o sunucuda o konuma yönelik olarak çalışan diğer konumlarla ortak amacı taşıyan ama kendi içerisinde diğerlerine göre farklı bir yapıya sahip olan bir uygulama geliştMlmiştir. Bu uygulamalar ver tabam replikaysonu ile aym merkezde birleştirilmek suretiyle uygulamaya son hali verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT An Intelligent Interface For a Distributed Database System Demirol, Mehmet Özgür Ms., Department of Computer Engineering Supervisor: Asst. Prof. Gülsün Töreci August 2004, 93 pages In order to implement the subject software suited to a distributed database system management is developed for a real life problem solution. The implementation of the software in a distributed database environment makes it possible to develop the solution more easily. The distributed database is chosen for not to combine the remotely distributed database servers together but to develop software that has local implementation differences yet do the same works. In addition to increase the program performance SQL statement tunings are also implemented where the program logic is not sufficient. At the places that show design differences, different implementation modules developed and deployed and by means of replication these works combined at the center where the eventual transactions over the information collected are performed. m