Rubia tinctorum L. (kök boya) bitkisinin kök dokularından kallus üretimi
Callus prodiction from roots of Rubia tinctorum L.
- Tez No: 150039
- Danışmanlar: PROF.DR. CİHAT TOKER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Rubia tinctonim L, callus culture, anthraquinone
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Rubict timtonım L. (KÖK BOYA) BİTKİSİNİN KÖK DOKULARINDAN KALLUS ÜRETİMİ Özkan DELİ Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Cihat TOKER Rııbia tinctonım L. (Kök boya) Rubiaceae familyasından çok yıllık bir bitkidir. R. tinctorum L. bitkisinin kökleri 20 antrakinon türevi taşımaktadır. Bu maddeler dokumacılıkta, kozmetik, besin ve ilaç endüstrilerinde boyar madde olarak kullanılmalarının yanında, bu maddelerin birçok biyolojik aktivitesi de bulunmaktadır. Uygulamalı bitki biyoteknolojisinde sekonder metabolit üretimi için hücre ve doku kültürü önemli bir rol oynamaktadır. Bu çalışmanın amacı doku kültürü metodu ile Rııbia tinctorum L. köklerinden kallus üretmektir. % 3 sakkaroz ve % 0.6 agar içeren Murashige ve Skoog (MS) ortamında 2,4-D ve Kinetin hormonları tek ve karışım halinde kullanıldı. Eksplantlar 25+1 °C'de karanlıkta 4 hafta süre ile inkübasyona bırakıldı. Bütün ortamlarda değişik oranlarda ve renklerde kallus üretildi. Fakat 2 mg/L 2,4-D ve 2 mg/L Kinetin içeren ortamda en fazla, san renkli kallus üretimi oldu. Bitki büyüme maddeleri olmayan ortamda ise organogenez görüldü. 2004, 44 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Rııbia tinctorum (Kök boya), kallus kültürü, antrakinon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis CALLUS PRODUCTION FROM ROOTS OF Rtibia tinctonim L. Özkan DELİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. M. Cihat TOKER Rubia tinctonim L. is a perennial plant from Rubiaceae family. Roots of R tinctonim L. contains 20 anthraquinone derivates. This derivates are used in textile, cosmetics, food and drug industries as colorant and have many biological activities. Cell and tissue cultures are playing a main role in applied plant biotechnology for secondary metabolites production. The aim of this study is producing callus from the roots of R tinctonim L. by using tissue culture methods. 2,4-D and Kinetin hormones are used alone and mixtures in Murashige and Skoog (MS) medium that contain 3 % sucrose and 0.6 % agar. Explants were incubated at 25±1 °C in dark conditions for 4 weeks. Different colored and ratios calli were produced from all mediums. But yellow colored and the highest callusing was achieved with the medium containing 2 mg/L 2,4-D and 2 mg/L Kinetin. Organogenesis were occured in the medium that haven't plant growth regulators. 2004, 44 pages