Elazığ ferrokrom curufunun betonun çarpma dayanımı üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effects of Elazığ ferrochromium on the impact strength of concrete
  1. Tez No: 150078
  2. Yazar: ÖMÜR CAN ÇOBANOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SALİH YAZICIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Teknik Eğitim, İnşaat Mühendisliği, Technical Education, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Cüruf, Çarpma Dayanımı, Beton, Slag, impact strength, concrete
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
Bu çalışmada, Elazığ Ferrokrom İşletmesinden elde edilen eurufun betonda çarpma dayanımı üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla maksimum dane çapı 4mm, 8mm, 16mm ve 32 mm olan agregalar ile hazırlanan beton karışımlarına çimento ağırlığının %1, %3, %5, %7 ve %10'u şeklinde olmak üzere değişen oranlarda cüruf katılmıştır. Çalışma sabit slump altında (6- 9cm) yapılarak, deney numuneleri 28 günlük basınç dayanımı ve çarpma dayanımı deneylerine tabi tutulmuştur. Elde edilen sonuçlara göre maksimum agrega dane çapının artmasıyla betonun basınç ve çarpma dayanımında artış olmuştur. Ayrıca çalışmada % 3 cüruf katkılı betonların en yüksek dayanıma ulaştığı ve cürufun betonda çimento katkı maddesi olarak %5'e kadar kullanılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the slag from Hlazığ Ferrocromium Plant on the impact strength of the concrete were investigated. With this aim,slag in different proportions(l%, 3%, 5%, 7%, 10%) of cement weight and maximum grain size (4mm,8mm,16mm,32mm) were added into the concrete. The study was performed under constant slump (6-9em) and the specimens were tested (compression and impact) after a cure of 28 days. From the results compression and impact strength increased with increasing grain size. In addition maximum strength was obtained in the concrete with 3% slag and it was understood that slag could be added upto 5%.