He+H2+(u,j) saçılmasının zamana bağlı kuantum dalga paketi metodu ile incelenmesi
The investigation of He+H2+ (u,j) scattering by time-dependent quantum wave packet method
- Tez No: 150089
- Danışmanlar: PROF.DR. FAHRETTİN GÖĞTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: İnelastik saçılma, Hamiltonyen operasyonu, Uyarılma ihtimalleri. IV, Inelastic scattering, Hamiltonian Operation, Transition Probabilities V
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ He+H2+ (u, j) SAÇILMASININ ZAMANA BAĞLI KUANTUM DALGA PAKETİ METODU İLE İNCELENMESİ Rukiye TUTUK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfe: 47 Bu çalışmada zamana bağlı kuantum dalga paketi metodu üç boyutta He +H2+(üj)-> He +H2+(dj) inelastik saçılma problemine uygulandı. Bu amaçla ilk bölümde atom-molekül,molekül-molekül etkileşmeleri ve bu etkileşmeler için geliştirilen Klasik, Yarı-Klasik ve Kuantum Metotlarına kısaca değinildi İkinci bölümde zamana bağlı Schrödinger denkleminin genel çözümü, chebychev açılım metodu, Hamiltonyen operatörünün dalga fonksiyonu üzerindeki etkisinin hesaplanması için kullanılan Fourier Dönüşüm tekniği ve moleküler potansiyel enerji fonksiyonlarının hesaplanması için kullanılan teknikler genel olarak verilmiştir. Üçüncü bölümde ise He +lh+(u,j)-* He +Ht+{v',p inelastik saçılma problemi üç boyutta ele alınarak zamana bağlı kuantum mekaniksel hareket denklemleri türetilmiş ve reaksiyon olasılıklarının hesaplandığı denklemler elde edilmiştir. Son bölümde ise sonuçlar kuantum mekaniksel açıdan değerlendirildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS THE INVESTIGATION OF He+H2+ (u, j) SCATTERING BY TIME- DEPENDENT QUANTUM WAVE PACKET METHOD Rukiye TUTUK Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics 2004, Page: 47 In this study, the time- dependent wave packet method has been applied to three dimensional He +H2+(uj')-» He +H2+(üj") inelastic scattering. In chapter 1, atom- molecule, molecule-molecule interactions and classical, sami- classical and quantum methods developed to investigate these interactions have been eveluated. The techniques to calculate the molecular potential energy surface have also been disscussed. In chapter 2, the solution of the time-dependent Schrödinger equation has been described. For this reason, Chebychev propagation method, the operation of the Hamiltonian operator on the wave function and the Fourier Ttransform technique have been disscussed in details. In chapter 3, the Fourier Grid Method has been applied to He +H.2+(o,f)-> He +H.2+(o,p inelastic scattering and state-to state and state to-all transition probabilities have been calculated while the result have been evaluated in last chapter.