Kırmataşla üretilen hazır betonların donma-çözülmeye karşı dayanıklığının araştırılması
An investigation on the freezing and thawing strength of the ready-made concrete produced with crashed stone
  1. Tez No: 150094
  2. Yazar: İBRAHİM HAKKI DEMİRLİ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SERVET YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Crashed stone, ready-made concrete, freezing-thawing. XI
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KIRMA TAŞLA ÜRETİLEN HAZIR BETONLARIN DONMA-ÇÖZÜLMEYE KARŞI DAYANIKLILIĞININ ARAŞTIRILMASI İbrahim Hakkı DEMİRLİ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 82 Bu çalışmada, kırmataşla üretilen hazır betonlarda donma-çözülme deneyi yapılmıştır. Donma-çözülme deneyi sonrası numunelerdeki değişiklikler, ağırlık kayıpları ve basınç dayanımındaki değişikliklere yer verilmiştir. Farklı hazır beton santrallerinde hazırlanan beton numunelerinin deney sonuçları ile mukayese edilmiştir. Ayrıca beton numunelerin üretiminde kullanılan agregalar üzerinde elek analizi, aşınma kaybı, ince madde oranı ve su emme deneyleri yapılmıştır. Deney sonuçları tablolarda verilerek mukayese edilmiştir. Hazır beton santrallerinde C16-C18-C20-C25-C30 beton sınıflarından oluşan beton numuneler üretilmiş ve yapılan her beton sınıfı için deneyler ayrı ayrı uygulanmıştır. Üç (A, B ve C olarak isimlendirilmiş) hazır beton santrallerinde 2'si kontrol, 3'ü donma-çözülme deneyine tabii tutulmak üzere 5 'er adet standart küp kalıplardan beton numuneler hazırlanmıştır. Deneye tabii tutulan beton numunelerin donma-çözülmeye dayanıklılığı araştırılmıştır. Yapılan deneysel çalışma sonucunda donma-çözülme olaylarının beton numuneler üzerinde bozulmalara neden olduğu görülmüş ancak tüm hazır beton santrallerinde üretilen numunelerin donma-çözülmeden fazla etkilenmediği tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Kırmataş, Hazır Beton, Donma-Çözülme. X
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis AN INVESTIGATION ON THE FREEZING AND THAWING STRENGTH OF THE READY-MADE CONCRETE PRODUCED WITH CRASHED STONE Ibrahim Hakkı DEMİRLİ Firat University Division of Natural and Applied Sciences Department of Construction Education 2004, Page: 82 In this study, freezing and thawing tests were conducted on the ready-made concrete produced with crashed stone. The changes on the specimens, such as weight losses and variation on the compression strength, following the freezing and thawing tests were investigated. The specimens collected from various ready-made concrete stations were compared. Additionally, the meshing analyze, wear loss, fine material ratio and water logging tests were conducted on the aggregate used for the concrete production. The results were represented on the tables and compared. C16-C18-C20-C25-C30 types of concretes were produced at the ready-made concrete stations and the tests were applied for each type of concretes. The concrete samples were prepared from 5 of standard cube patterns and 2 and 3 of them were used for control and freezing-thawing tests, respectively. The freezing-thawing strength of the samples were studied out. Conclusively, it is observed that the freezing and thawing on the concrete samples caused decomposition of them, however; the specimens produced from the ready-made concrete were not considerably affected from the freezing-thawing tests.