Elazığ yöresinde doğal radyoaktivite tayini
The natural radioactivity determination in Elazığ district
  1. Tez No: 150093
  2. Yazar: CUMHUR CANBAZOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT DOĞRU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Elazığ, İso-radyoaktivite haritası, CR-39, Radyoaktivite, Radon. XI, Elazığ, Iso-radioactivity map, CR-39, Radioactivity, Radon. XII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
ÖZET Doktora Tezi ELAZIĞ YÖRESİNDE DOĞAL RADYOAKTİVİTE TAYİNİ Cumhur CANBAZOĞLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 143 Bu çalışmada, Elazığ yöresinin doğal radyoaktivite seviyesi tespit edilmiştir. Bu amaçla; Elazığ il ve ilçe merkezlerinden su, toprak, hava ve gıda örnekleri alınmış, sayıma hazar hale getirildikten sonra uygun algılama sistemleri ile radyoaktivite seviyeleri tespit edilmiştir. Bunların yanı sua, karasal kaynaklı gama radyasyon doz hızı ölçümleri de yapılmıştır. Bunlara ek olarak, pasif algılayıcılar olan GR-39 detektörleri kullanılarak il merkezini karakterize edebilecek şekilde seçilmiş olan evlerde 222Rn gazı konsantrasyonları farklı oda ve katlar için belirlenmiştir. Elde edilen veriler ulusal ve uluslar arası standartlar ile karşılaştırılmış ve Elazığ yöresinin doğal radyoaktivite seviyesini su, toprak ve hava için gösteren iso-radyoaktivite haritaları elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE NATURAL RADIOACTIVITY DETERMINATION IN ELAZI? DISTRICT Cumhur CANBAZO?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Department 2004, Page: 143 In this study, the natural radioactivity of Elazığ district was determined. For this purpose, the samples of water, soil, air and food were collected from Elazığ and its county centres then they prepared to be convenient for counting their radioactivity levels by using the suitable detection systems. Additionally, terrestrial gamma radiation dose rates of the area were also determined. In addition to those measurements, different types of the houses from various locations of the city centre were selected to be representing the city's houses and their 222Rn concentration in different rooms and floors was determined by using CR-39 passive detectors. The obtained data were compared to the national and international standards and the natural iso-radioactivity maps of water, soil and air for Elazığ city and its surrounding were drawn.