A Correlation study among in situ CBR, laboratory CBR and DCP test results for plant-mixed crushed limestone
  1. Tez No: 5364
  2. Yazar: MÜGE KADIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RÜŞTÜ YÜCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıkışma derecesi, granüler malzeme laboratuvar CBR, arazi CBR, DCP -vı
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET PLANT-MİKS KALKERDE ARAZİ CBR, LABORATUVAR CBR VE DCP DENEY SONUÇLARI ARASINDA KORELASYON ÇALIŞMASI KADIO?LU Müge Yüksek Lisans Tezi.İnş. Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Rüştü YÜCE Şubat 1989,80 sayfa 1930 'lu yxüllardan beri dünyada arazi CBR deneyi ve laboratuvar CBR deneyi,üstyapı tabakalarının tasarımında ve kalite kontrolunda yaygın olarak kullanılmaktadır.Türkiye'de ise Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) bu deneyleri tasarım ve kalite kontrol için, DCP deneyini ise kalite kontrol için kullanmaktadır. Bu deneyler arasındaki korelasyonla ilgili çok az sayıda araştırma yapılmıştır. Üstyapı tasarımına daha geçerli bir yaklaşım getirilebilmesi için laboratuvar deneylerinin arazi koşullarında yapılması gerekmektedir. Bu husus ayrıntılı araştırmaları gündeme getirmektedir. Bu çalışmada, Ankara yakınlarındaki Alacaatlı taşocağın- dan elde edilen kırmataş kalker malzemesi, hem arazi deneylerinde hem de arazi şartlarını sağlamaya çalışarak laboratuvarda kullanılmıştır. İlk olarak, Ankara-Eskişehir De neme Yolu* nun Alacaatlı malzemesinden oluşturulan plent-miks -v-temel tabakaları üzerinde arazi deneyleri yapılmıştır. Sonra şartname limitleri gözönüne alınarak, laboratuvar numuneleri üç ayrı gradasyon grubu halinde test edilmiş ve arazideki aynı gradasyon, sıkışma derecesi ve su içeriğine sahip numunelerin laboratuvar CBR değerleri bulunmuştur. - Bu araştırmadaki deney sonuçları, plent-miks Tip-I temel tabakasının tane boyutu dağılımı için verilen şartname limitleri içinde deney sonuçlarının birbirinden çok farklı olmadığını göstermiştir. Sıkışma derecesi arttıkça, CBR değeri de artmaktadır. Deney sonuçları, granüler malzemelerde laboratuvar CBR'ı ile arazi CBR'ı arasında oldukça belirgin farklılıklar olduğunu da ortaya koymuştur. Diğer taraftan, granüler malzemeler için, arazi CBR ve DCP deney sonuçları arasında bir korelasyon bulunamamıştır. Sonuç olarak, arazi CBR ve DCP korelasyonu için çeşitli malzemelerin (kohezyonlu ve kohezyonsuz) denenmesi, arazi ve laboratuvar CBR deney sonuçları arasında bir korelasyon olmamasına rağmen emniyet li tarafta olabilmek için laboratuvar CBR deney sonuçlarının 0.5 gibi bir faktörle çarpılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT A CORRELATION STUDY AMONG IN SITU CBR, LABORATORY CBR AND DCP TEST RESULTS FOR PLANT-MIXED CRUSHED LIMESTONE KADIO?LU.Müge M.S. in Civil Engineering Supervisor : Prof.Dr. Rüştü Yüce February 1989,80 pages In situ CBR test and laboratory CBR test are widely used in the world for the quality control and design of pavement layers since 1930* s. In Turkey, General Directorate of Highways (KGM) uses these tests for the design and quality control and also uses DCP test for quality control. There are very limited number of investigations on the correlation among these tests. In order to achieve a reliable pavement design using CBR test for the evaluation of pavement materials, it would be rational to conduct the laboratory test under in situ conditions. In this study calcerous crushed stone supplied from Alacaatli quarry near Ankara is used both in situ and in laboratory testing by trying to represent in situ conditions in the laboratory. Firstly, in situ testings were conducted on the plant-mixed base courses of Ankara-Eskişehir Trial Road. Later, laboratory samples are tested in three different -iii-gradation groups by regarding specification limits and then laboratory CBR values of samples having the same gradation, compaction degree and moisture contents with those in situ, were determined. Test results in this research study showed that test results are not very different from each other for particle size distribution of plant-mixed base course Type I when they fall within specification limit. As the compaction degree increases, CBR value also increases. Test results also revealed that for granular materials, the differences between in situ and laboratory CBR values are very significant. On the other hand, there is no correlation between in situ CBR and DCP test results.Thus.it was recommended that for in situ CBR-DCP correlation, various materials (cohesive and cohesionless ) should be tested and although there is no correlation between in situ and laboratory CBR test values, laboratory CBR values should be multiplied by 0.5 to be on the safe side. Key Words : Compaction degree, granular material laboratory CBR, in situ CBR, DCP -iv-