Güç dönüştürücülerde güç katsayısının düzeltilmesi
Power factor correction in power convertes
- Tez No: 150105
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HANİFİ GÜLDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dc-dc converter, power factor correction, sliding mode
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik-Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi GÜÇ DÖNÜŞTÜRÜCÜLERDE GÜÇ KATSAYISININ DÜZELTİLMESİ Muzaffer ASLAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Anabilim Dalı Sayfa : 80; 2004 Elektrik sistemlerinde, gücün kontrol edilme yöntemlerinden biri de bir gerilim seviyesinden başka bir gerilim seviyesine güç dönüştürme işlemidir. Alternatif akımla çalışan lineer güç kaynaklarında bu işlem transformatörler yardımıyla yapılmaktadır. Fakat transformatörler ile dc-dc güç dönüşümü mümkün değildir. Ayrıca lineer güç kaynaklarında belli bir güç seviyesinden sonra verim de azalmaktadır. Bu sebeple artık günümüzde anahtarlamah güç kaynaklarının kullanımı daha çok tercih edilmektedir. Bu amaç ile dc-dc güç dönüşümü sağlayan anahtarlama modlu dc-dc konvertörler ve bu konvertörlerin kontrol yöntemleri incelenmiştir. Bu tezde, konvertörler gerçekleştirdiği işlevler açısından beş grupta incelenmiş ve özellikle temel konvertör devrelerinden düşürücü ve yükseltici tip konvertörlerin kayma mod kontrolü için gerekli matematiksel modelleri elde edilerek Matlab/Simulink paket programı kullanılarak simülasyonlan yapılmıştır. Dc-dc konvertörlerin yaygın kullanımı sonucunda bir takım problemlerin olduğu ortaya çıkmıştır. Bu problemlerin en önemli olanı hat akımı ve gerilimi arasında faz farkının oluşması şeklinde tanımlanan güç katsay ısıdır. Bu amaçla aktif çözüm yöntemleri ile güç katsayısının düzeltilmesi teknikleri araştırılmış ve bu tekniklerden PI, Bulanık Mantık ve Kayma Mod kontrol ile güç katsayısının düzeltilmesinin ayrı ayrı simülasyonlan yapılarak sîmülasyon sonuçlan verilmiştir. ANAHTAR KELİMELER : Dc-dc Konvertör ve Çeşitleri, Güç Faktör, Kayma Mod Kontrol IX
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master. Thesis POWER FACTOR CORRECTION IN POWER CONVERTERS Muzaffer ASLAN Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Electronics and Computer Science 2004, 80 Pages One of the techniques to control the power in electrical systems is to change the level of the voltage. This is achieved using transformers in ac power conversion and linear power supplies. However, transformers can not be used in dc-dc power conversion. Additionally, the efficiency becomes worse after a certain level of power in linear power supplies. For this reason switched mode power supplies are preferred. Thus in this thesis the switch mode dc-dc converters and their control are examined. The Sliding Mode technique of the Variable Structure Control is used to control the dc- dc converters. For this, the mathematical model of the buck and boost converter are obtained. The simulation of the sliding mode controlled buck and boost converters are done using Matiab/Simulink simulation programme. After widespread use of ac-dc converters a few problems took attention of the researchers. The one of the most important problem is the phase difference between the input voltage and input current which is the power factor and need to be unity. Thus in the last chapters of this thesis, the active power factor correction techniques are examined and PI, Fuzzy Logic and Sliding Mode controlled power factor correction is applied to a boost converter and simulation results are presented.