CNC torna tezgahlarında talaş kaldırma esnasında takım ucunda meydana gelen ısının deneysel olarak araştırılması
The experimental investigation of the heat generation on the tool nose during chip removing on CNC turning machine
  1. Tez No: 150106
  2. Yazar: FARUK KARACA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CEBELİ ÖZEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Kesici Takım, Isı transferi, Aşınma, Östenitik Paslanmaz Çelik AISI 304, İşlenebilirlik. ÎX, Cutting Tool, Heat Transfer, Wear, Austenitic Stainless Steel AISI 304, Machinability
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi CNC TORNA TEZGAHLARINDA TALAŞ KALDIRMA ESNASINDA TAKIM UCUNDA MEYDANA GELEN ISININ DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Faruk KARACA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Eğitimi Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 90 Günümüzde teknolojik gelişmelerle birlikte rekabet ortamı içerisinde en kaliteli imalatı, en ucuza ve en kısa sürede yapmak gerekmektedir. Modem talaşlı şekillendirme işlemlerinde talaş kaldırma hızlarının artmasıyla, işlem esnasındaki ısıl etkiler daha önemli bir durum arz etmektedir. Metallerin ortagonal talaş kaldınlması esnasında oluşan sıcaklıklarm belirlenmesi bir çok araştırmaya konu olmuştur. İşlem esnasında harcanan enerji, kayma düzlemi olarak adlandırılan, birinci deformasyon bölgesi ve takım talaş ara yüzeyi olarak ifade edilen iki temel bölgede ısıya dönüşür. Talaş oluşumu esnasında, olaya doğrudan ve dolaylı etkileri olan önemli faktörlerden biri sıcaklıktır. Sıcaklık, iki temel bölgede yükselmekte ve başlangıçta talaşta deformasyona daha sonra da takım ucunda aşınmaya neden olmaktadır. Diğer taraftan, metallerin talaşlı işlenmesinin bulunduğu her endüstrinin verimliliğini etkileyen diğer önemli parametrelerden biri, kullanılan takımın aşınma özelliğidir. Talaş kaldırma esnasında takım ucunda meydana gelen ısı oluşumu ve buna bağlı takımda meydana gelen aşınma günümüz seri imalat tezgahlarında önemli bir problem olarak düşünülmektedir. Bu tezde, talaş kaldırma esnasında oluşan ısının takım aşınmasına ve yüzey pürüzlülüğüne etkileri mcelenmiştir. Bu konuda farklı takım uçları ve kesme koşullan kullanılarak deneysel çalışmalar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen deneysel verilere göre kullanılan takımlara bağlı olarak uygun kesme parametreleri yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF THE HEAT GENERATION ON THE TOOL NOSE DURING CHIP REMOVING ON CNC TURNING MACHINE Faruk KARACA Firat University Graduate School of Science Department of Mechanical Education 2004, Page : 90 In the competition world as a result of technological developments, it was needed that making good quality most cheaply and quickly. With the ever increasing cutting speeds used in modem machining operations the thermal aspect of cutting become more and more important. Determination of the temperatures in the removing metal during orthogonal machining has been the subject of many investigations. The rate of energy consumed during machining is converted into heat in the two main regions of plastic deformation in the chip around the so called shear plane and the tool-chip interface. During chip formation,, one of the more important factor that affect this formation by the direct or indirect way is temperature. Temperature rises in the main two zones, and primarily deformed the chip then result wear. On the other hand, one of the other important parameter that influence of productivity of every industry., involved in metal cutting, is the behavior of wear of the cutting tools. Heat generation at the nose of the cutting tool has become a problem of increasing importance in modern automated machining operations. In this thesis, the effect of the generated heat on the tool wear and surface quality during machining has been researched. The experimental study is carried out different cutting tools and cutting conditions. Appropriate cutting parameters are explained dependent upon the experimental results.