Poli(met) akrilat içerikli bazı polimer polimer karışımlarının incelenmesi
Investigation of some polymer blends containing poly (meth) acrylate
- Tez No: 150125
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET COŞKUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Blend, metakrilat, karışabilirlik, diblok kopolimer, ATRP X, Blend, (Meth)acrylate, Miscibility, Diblock copolymer, ATRP XI
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Doktora Tezi POLİ(MET)AKRÎLAT İÇERİKLİ BAZI POLİMER-POLİMER KARIŞIMLARININ İNCELENMESİ Gamze Barım Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004; Sayfa : 99 Bu çalışmada, poli(N-akriloil-N'-metil piperazin) P(NAcrNMP), poli(metilmetakrilat) P(MMA), poli(N-akriloil-N' -metil piperazin-ko-metil metakrilat) P(NAcrNMP-ko-MMA), serbest radikalik yolla sentezlendi.Hazırlanan kopolimerlere benzer bileşimde P(NAcrNMP)/ P(MMA) blendleri hazırlandı. Homopolimer, kopolimer ve blendlerin termal degradasyonları çalışıldı. Blendlerin karışabilirlik davranışları incelenerek tüm bileşimlerde karışabilir oldukları bulundu. Ayrıca poli(2-metakrilamidopiridin) ile P(MMA)'nın blendleri hazırlanarak, bir blendin termal degradasyonu ve blendlerin karışabilirlik davranışları incelendi. Blendlerin karışabilir oldukları tespit edildi. Atom transfer radikal polimerizasyonu (ATRP) tekniğiyle P(St), P(MMA),P(GMA) ve P(FPMA) homopolimerleri sentezlendi. P(St-b-GMA), P(MMA-b-FPMA) diblok kopolimerleriyle P(St)/P(GMA), P(MMA)/P(FPMA) blendleri hazırlandı. Diblok kopolimerlerin ve blendlerin camsı geçiş sıcaklıkları ve termal kararlılıkları incelendi.İncelemeler sonucu Menlerin karışabilir oldukları tespit edildi. Her iki blendin de termal kararlılıkları homopolimerlerinin termal kararlılıkları arasında bulundu. Homopolimerleri serbest radikalik yolla hazırlanan P(IBMA)/P(EMA) ve P(MMA)/P(GMA) blendlerininde bütün bileşimlerinde karışabilir oldukları tespit edildi. P(IBMA)/P(EMA) blendlerinde blendlerin başlangıç bozunma sıcaklıkları homopolimerlerinin bozunma sıcaklıklarının altında, P(MMA)/P(GMA) blendlerinde ise; blendlerin termal kararlılığı homopolimerlerinin termal kararlılığının arasında bulundu. Bütün homopolimerler ve kopolimerler İR, 'H-NMR, GPC, TGA, DSC ya da DTA ile karakterize edildi.Blendlerin karakterizasyonu IR ve termal analizlerle yapıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis INVESTIGATION OF SOME POLYMER BLENDS CONTAINING POLY(METH)ACRYLATE Gamze Barım Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Chemistry 2004, Page: 99 In this study, Poly(N-acryloyl-N'-methylpiperazine-co-methyl methacrylate)s, Poly(methyl methacrylate) and Poly(N-acryloyl-N'-methylpiperazine) have been prepared by free radical polymerization. Blends of the homopolymers in similar composition with those of the copolymers have been prepared. Thermal degradation of homopolymer, copolymers and their blends have been studied. Miscibility of the blends have also been studied and it was found that all the blends were miscible. In addition blends of poIy(2-methacrylamido pyridine) and poly(methyl methacrylate) were prepared and its thermal degradation and miscibilities were investigated, and found to be miscible. P(St), P(MMA), P(GMA) and P(FPMA) polymers have been synthesized by ATRP. Diblock copolymers of P(St-b-GMA), P(MMA-b-FPMA) and P(St)/P(GMA), P(MMA)/ P(FPMA) blends have also been prepared, and their thermal properties and glass transition temperature studied. It was found that all the blends were miscible and thermal properties were in between respective homopolymers. P(IBMA)/P(EMA) and P(MMA)/P(GMA) blends which were prepared from their monomer by free radical polymerization, showed miscibilities in all ratios. P(IBMA)/P(EMA) blends showed lower degradation temperature than those of their homopolymers. On the other hand, P(MMA)/P(GMA) blends showed similar thermal properties with their homopolymers. All the homopolymers and copolymers have been characterized by IR, 'H-NMR, GPC, TGA, DSC or DTA, but characterization of the blends have been done by IR and thermal analysis.