Sürekli mıknatıslı senkron motorun bulanık mantık gözlemleyicisi kullanarak vektör kontrölü
Vector control of permanent manget synchronous motor with using fuzzy logic observer
  1. Tez No: 150153
  2. Yazar: BİLAL GÜMÜŞ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MEHMET ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sürekli Mıknatıslı Senkron Motor, Algılayıcısız Kontrol, Bulanık Mantık Gözlemleyicisi, Konum Tahmini xıı, Permanent Magnet Synchronous Motor, Sensorless Control, Fuzzy Logic Observer, Position Observer. xm
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Doktora Tezi SÜREKLİ MIKNATISLI SENKRON MAKİNALARIN BULANIK MANTIK GÖZLEMLEYİCİSİ KULLANARAK VEKTÖR KONTROLÜ Bilal GÜMÜŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana bilim Dalı 2004, Sayfa: 98 Sürekli mıknatıslı sekron motorlar (SMSM'lar), yüksek verim ve güç faktörü, yüksek güç-ağırlık oranı ve yüksek moment-eylemsizlik oranı gibi üstünlüklerinden dolayı, endüstride, özellikle servo sistemlerde, sıklıkla kullanılmaktadır. Bu nedenle üzerlerinde en çok araştırma yapılan alanlardan biridir. Bir çok endüstriyel uygulamada hız ve momet kontrolüne ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tür uygulamalarda AC motorların kullanılabilmesi için vektör kontrol yöntemi büyük önem taşımaktadır. Vektör kontrol yöntemi yapısı itibariyle makinanın konum bilgisine ihtiyaç duymaktadır. Ancak konum bilgisinin algılayıcılarla tespiti, boyut, sağlamlık ve maliyet açısından bir takım olumsuzluklar getirmektedir. Bu olumsuzlukların giderilebilmesi için algılayıcısız kontrol sistemleri önemli çalışma alanlarından biridir. Bu çalışmada SMSM'un algılayıcısız vektör kontrolü için bulanık mantık gözlemleyicili bir yöntem önerilmiştir. Bu yöntemde SMSM'un endüklenen zıt emk bileşenleri, bulanık mantık gözlemleyicisi ile tahmin edilmektedir. Tahmin edilen bileşenler yardımıyla motorun konum bilgisi ve dolayısıyla hızı tespit edilmektedir. SMSM'un konum tespitinde bugüne kadarla uygulamalardan farklı olarak bu çalışmada bulanık mantık gözlemleyicisi kullanılmıştır. Geliştirilen yöntem düşük hızlardan (40 rad/s) yüksek hızlara kadar (500 rad/s ve üzeri) geniş bir hız aralığında kabul edilebilir hata sınırında tahmin yapmaktadır. Yapılan çalışmada, yöntem geliştirilebilmesi için, öncelikle, MATLAB/Simulink yazılımı yardımıyla, SMSM'un ve algılayıcılı vektör kontrolün benzetim modelleri kurulmuştur. Ayrıca DSP tabanlı deney setiyle, algılayıcılı vektör kontrol sonuçları elde edilmiştir. Ardından MATLAB/Simulink yazılımı yardımıyla, bulanık mantık gözlemleyicili algılayıcısız vektör kontrol benzetimi ile elde edilen sonuçlar verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis VECTOR CONTROL OF A PERMANENT MAGNET SYNCHRONOUS MOTOR BY USING FUZZY LOGIC OBSERVER Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electrical and Electronics Engineering 2004, Page : 98 Recently, permanent magnet synchronous motors (PMSMs) have been frequently used in industry, especially in servo systems, because of their superiorities as high efficiency and power factor, high power-weight ratio and torque-inertia ratio, etc. For these reasons, PMSM becomes one of the most important research area. Industrial applications demand to controlled variable speed and torque of the machine. Vector control method has a great importance for using AC motors in such applications. The vector control method requires the position information of the machine. But, obtaining the position information with sensors has some disadvantages as dimension, robustness and cost. For eliminating these advantages, sensorless control systems have gain an importance. In this thesis, a new method with fuzzy logic observer is proposed for sensorless vector control of PMSM. Where, back emf components of PMSM are predicted by fuzzy logic observer. Rotor position and speed of the motor are determined with the help of these predicted components. In the study, fuzzy logic observer has been used in determining the position of PMSM in a different way from applications done till today. The developed method makes prediction in acceptable error limits for a wide speed bandwidth (40-500 rad/s). In the study, for developing the method, digital simulation models of PMSM and vector control with sensors have been primarily implemented in MATLAB/Simulink program. Therefore, vector control results of PMSM have been obtained from a DSP based experimental set. Finally, sensorless vector control model with fuzzy logic observer have been developed and the simulation results have been presented.