Sulu çözeltilerdeki fenolün kesikli sistemde aktif çamur ve kitin ile giderilmesi
Removal of phenol in aqueous solutions by using activated sludge and chitin
  1. Tez No: 150154
  2. Yazar: ÇİĞDEM SEDA KALAYCI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ARZU DURSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Phenol, Adsorption, Biosorption, Activated sludge, Chitin, Isotherms, Thermodynamic parameters, Kinetic models. VIII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SULU ÇOZELTILERDEKI FENOLÜN KESİKLİ SİSTEMDE AKTİF ÇAMUR VE KİTİN İLE GİDERİLMESİ Ç. Seda Kalaycı Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 62 Bu çalışmada, fenolün kurutulmuş aktif çamur ve kitin üzerine adsorpsiyonu kesikli karıştırmalı kapta başlangıç pH'ı, sıcaklık, başlangıç fenol derişimi ve adsorbent derişiminin fonksiyonu olarak incelenmiştir. Araştırmanın ilk aşamasında, optimum pH çalışmaları gerçekleştirilmiş ve optimum pH değerleri kurutulmuş aktif çamur ve kitin için sırasıyla 8.0 ve 1.0 olarak belirlenmiştir. Daha sonra başlangıç fenol derişiminin adsorpsiyon hız ve kapasitesine etkisi üç farklı sıcaklık değerinde incelenmiş ve adsorpsiyon hız ve kapasitesinin, başlangıç fenol derişimi ile çalışılan her sıcaklık değerinde arttığı gözlenmiştir. En yüksek adsorpsiyon hız ve kapasitesi değerleri 40 °C'de elde edilmiştir. Adsorbent derişimi 0.5-4 g/L aralığında incelenmiş ve adsorbent derişiminin artması ile adsorpsiyon veriminin arttığı gözlenmiştir. Her adsorbent türü için Langmuir ve Freundlich adsorpsiyon izotermleri elde edilmiş ve bu izotermlerden yararlanarak adsorpsiyon sabitleri hesaplanmıştır. Fenolün kurutulmuş aktif çamur ve kitin üzerine adsorpsiyonu prosesinin termodinamik parametreleri (AH0, AG0, AS0) farklı sıcaklık değerlerinde hesaplanmıştır. Entalpi değişimlerinin pozitif olması, adsorpsiyon prosesinin endotermik olduğunu, Gibbs serbest enerji değişimlerinin negatif olması, prosesin kendiliğinden oluştuğunu göstermektedir. Çalışmanın son aşamasında, pseudo I. ve II. mertebeden kinetik modeller uygulanmış ve sonuçların pseudo II. mertebeden kinetik modele uyduğu tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Fenol, Adsorpsiyon, Biyosorpsiyon, Aktif Çamur, Kitin, İzotermler, Termodinamik Parametreler, Kinetik Modeller VII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis REMOVAL OF PHENOL IN AQUEOUS SOLUTIONS BY USING ACTIVATED SLUDGE AND CHITIN Ç. Seda Kalaycı Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering 2004, Page : 62 Adsorption of phenol onto dried activated sludge and chitin was investigated in a batch stirred reactor as a function of initial pH, temperature, initial phenol concentration and adsorbent concentration in this study. At the first stage of the research, optimum pH studies were performed and optimum pH values were determined as 8.0 and 1.0 for dried activated sludge and chitin respectively. Then the effect of initial phenol concentration on adsorption rate and capacity was investigated at three different temperatures and it was reported that, adsorption rate and capacity increased with increasing initial phenol concentration at all temperatures studied. Maximum adsorption rate and capacity values were determined at 40 °C. Adsorbent concentration was changed in the range of 0.5-4 g/L and it was reported that adsorption yield increased with increasing adsorbent concentration. The Langmuir and Freundlich adsorption isotherms for the each adsorbent were obtained and the adsorption constants were determined by evaluating these isotherms. The Thermodynamic parameters (AH0, AG0, AS0) of phenol adsorption process by dried activated sludge and chitin were determined at different temperatures. The positive value of enthalpy change means adsorption process is endothermic, negative values of Gibbs free energy changes confirm spontaneous nature of adsorption. At the last stage of the studies, pseudo I and II order kinetic models were applied and it was reported that the results fitted to the, pseudo II order kinetic model well.