Güneydoğu Anadolu bindirme kuşağındaki mangan yataklarının mineralojik, jeokimyasal ve kökensel olarak incelenmesi
Mineralogical, geochemical and genetical investigation of manganese mineralisations on the Southeast Anatolian thrust belt
  1. Tez No: 150152
  2. Yazar: BAYRAM TÜRKYILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ŞAŞMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneydoğu Anadolu Bindirme Kuşağı, Koçali karmaşığı, Maden karmaşığı, Manganez Cevherleşmesi, Southeast Anatolian Thrust Belt, Koçali complex, Maden complex, Manganese Mineralisation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
II ÖZET DOKTORA TEZİ GÜNEYDOĞU ANADOLU BİNDİRME KUŞAĞINDAKİ MANGAN YATAKLARININ MİNERALOJİK, JEOKİMYASAL VE KÖKENSEL OLARAK İNCELENMESİ Bayram TÜRKYILMAZ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 160 Hatay ilinden başlayıp Türkiye'nin güneydoğu ucu olan Hakkari'ye kadar kuzeye büklümlü bir yay şeklinde uzayan Güneydoğu Anadolu Bindirme Kuşağı üzerinde çok sayıda irili ufaklı manganez cevherleşmeleri vardır. Bu cevherleşmeler Bindirme Kuşağının Kahramanmaraş-Bingöl arasındaki bölümünde oldukça yoğunlaşmaktadır. Manganez cevherleşmeleri kuşak üzerinde Koçali ve Maden karmaşıkları içerisinde yer almaktadır. Koçali karmaşığı ile ilişkili cevherler radyolaritler içerisinde, Maden karmaşığı ile ilişkili cevherleşmeler ise çamurtaşlan içerisinde mercekler ve ardalanmalı tabakalar şeklinde bulunmaktadır. Koçali karmaşığı ile ilişkili cevherlerde, cevher mineralleri piroluzit, psilomelan, polianit, braunit ve manganittir. Bu cevherlerin XRD tanımlamalarında hollandit de belirlenmiştir. Maden karmaşığı ile ilişkili cevherlerde ise cevher mineralleri braunit, jakopsit, piroluzit, psilomelan ve hematittir. '/-.-“$)0**f'Ill MnO içeriklerine göre Mn-oksit (Koçali karmaşığı ile ilişkili) cevherleri ”Manganez cevheri“, Fe-Mn (Maden karmaşığı ile ilişkili) cevherleri ise ”Demirli manganez cevheri" sınıflamasına girmektedir. Gerek Mn-oksit ve gerekse Fe-Mn cevherlerinin Fe/Mn oranları düşük olup, denizaltı hidrotermal merkezlerde hidrotermal çözeltilerden itibaren oluşmuş yataklarınkine benzemektedir. Ana ve iz elementler kullanılarak yapılan birçok diyagramda cevherler genelde denizel ve hidrotermal alanlar üzerinde yoğunlaşmaktadır. Her iki tip cevherleşme düşük iz element içerikleri ile denizaltı hidrotermal yataklara benzemektedir. Cevherleşmelerin toplam NTE içerikleri de düşüktür. Cevherler sahip oldukları toplam NTE içerikleri ile düşük-sıcaklık hidrotermal veya sub-oksik diyajenetik kökeni belirtirler. Kondrit-normalize diyagramları üzerinde genel olarak gözlenen negatif Ce anomalileri cevherlerin düşük bir redoks potansiyeli altında, iyi-oksijenlenmemiş ve durgun bir su kütlesi içerisinde birikmiş olduğunu göstermektedir. Cevherlerin sahip olduğu yüksek Eu/Sm değerleri bariz bir şekilde hidrotermal katkıyı gösterir. Genel olarak gözlenen negatif Eu anomalileri cevherin çökelmiş olduğu sıvıların sıcaklığının 250°C'yi geçmediğini gösterir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT PhD Thesis MINERALOGICAL, GEOCHEMICAL AND GENETICAL INVESTIGATION OF MANGANESE MINERALIZATIONS ON THE SOUTHEAST ANATOLIAN THRUST BELT Bayram TÜRKYILMAZ Fırat Univercity Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geological Engineering 2004, Page: 160 Numerous large and small manganese mineralisations are located on the South Anatolian Thrust Belt that lies between Hatay and Hakkari as a north-folded arc. These mineralisations are become dense between Kahramanmaraş-Bingöl section of the thrust belt. Manganese mineralisations take part in Koçali and Maden complexes on the belt. Ores related to Koçali complex occur in radiolarites whereas ores in Maden complex are take place in mudstones. These ores are found like lenses and layers in these complexes. In ores related to Koçali complex, ore minerals are pyrolusite, psilomelane, polianite, braunite and manganite. Hollandite is also determined using XRD methods. In ores related to Maden complex, ore minerals are braunite, jacopsite, pyrolusite, psilomelan and hematite. Mn-oxide (related to Koçali complex) and Fe-Mn ores (related to Maden complex) are classificated as“Manganese ores”, and“Ferrious manganese ores”respectively according to their MnO content. Fe/Mn ratios of Mn-oxide and Fe-Mn oresare very low. These ratios are resemble to those found near present-day submarine hydrothermal centers where they form by rapid precipitation from hydrothermal solutions. The ores are generally fall in the area of marine and hydrothermal fields on many of the discrimination diagrams which are produced by using the major and trace elements. All of the ore types are resemble to submarine hyrothermal deposits according to their low trace element contents. REE contents of the ores are low too. REE contents of the ores are indicate low-temperature hydrothermal or sub-oxic diagenetic origin. The ores are generally show negative Ce anomalies on chondrite-normalized plots. These anomalies show that ores are accumulated under a low redox potential, in a not well-oxygenated and calm water environment. High Eu/Sm ratios of the ores are indicate hydrothermal contribution. Negative Eu anomalies observed on the chondrite- normalized plots indicate temperature of fluids which ores are precipitated from are not higher than 250°C.