Keban (Elazığ) cevherleşme alanlarında biyojeokimyasal araştırmalar
The biogeochemical investigations in mineralized areas of Keban region
  1. Tez No: 150159
  2. Yazar: ÖZLEM ŞEN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ŞAŞMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Biojeokimyasal arama, yüksek metal biriktiren bitkiler, Sütleğen, Türkiye. VII, Biogeochemical exploration, hyper accumulator plants, Euphorbia, Turkey. VIII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KEBAN (ELAZIĞ) CEVHERLEŞME ALANLARINDA BİYOJEOKİMYASAL ARAŞTIRMALAR Özlem ŞEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 36 Sütleğen {Euphorbia M.) Avrasya ve Keban Cevherleşme alanında yaygın olarak gözlenen bir bitkidir. Keban yöresi bitki, iklim ve topografyası, Anadolu'daki bitki ve topografya ile benzerlikler taşımaktadır. Bitkinin farklı organları arasındaki metal içerikleri genellikle yüksek bir kapasiteye sahip olduğu ve toprak ile bitki kök-dal arasında oldukça iyi bir korelasyon sunduğu görülmüştür. Söz konusu sütleğen bitkisine ait küllerin metal içeriği (ppm olarak); Mo: 1634, Cu: 2259, Zn: 8571, Pb: 4727, Ag: 7.44, Cd: 14.8, Mn: 3570, As: 790, Sb: 14.4, Bi: 63.6' dir. Bu metallerden bazılarının topraktaki değerlere göre artış miktarını gösteren, zenginleşme katsayıları 2.55 ve 0.88 arasında değiştiği belirlenmiştir. Bu çalışma ile sütleğen bitkisi çok yüksek miktarda topraktan metal toplama yeteneğine sahip olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenlede yerbilimcilerin, sütleğen bitkisini özellikle Mo-Pb- Zn-Cu gibi metallere ait maden aramalarında biyojeokimyasal prospeksiyon aracı olarak kullanabilirler.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Msc Thesis THE BIOGEOCHEMICAL INVESTIGATIONS EST MINERALIZED AREAS OF KEBAN REGION Özlem ŞEN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Geology Engineering 2004, Page: 36 Euphorbia M. is widespread native plants in Keban Mining District. Semi arid climate, topography and vegetation of Keban Area are quite similar to those of Anatolian peninsula. Metal contents in the ashes of different organs of Euphorbia are generally remarkably high and correlate well with the metal contents of the associated soil samples. Maximum metal contents in ashed Euphorbia samples(as ppm) are Mo: 1634, Cu: 2259, Zn: 8571, Pb: 4727, Ag: 7440 ppb, Cd: 14.8, Mn: 3570, As: 790, Sb: 14.4, Bi: 63.6. The enrichment factors for the same metals vary between 2.55 and 0.88. Euphorbia has very high metal intake ability and can absorb the metal of soils very well and therefore they can be used as biogeochemical exploration tools effectively, Euphorbia M. is suitable for exploration of Mo-Pb-Zn-Cu mineralizations.