Döner başlıklı sistemde linyitlerin yakılmasında kükürt giderimi
Removal of sulfur during combustion of lignites in a rotary head system
- Tez No: 150160
- Danışmanlar: PROF.DR. DURSUN PEHLİVAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: yanma, linyit, döner başlık, kükürt, kireç, combustion, lignite, rotary head, sulphur, lime
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Ill ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ DÖNER BAŞLIKLI SİSTEMDE LİNYİTLERİN YAKILMASINDA KÜKÜRT GİDERİMİ Pınar TOPTAŞ Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 76 Ülkemizde enerji ihtiyacının karşılanmasında kömür hala yaygın olarak kullanılmaktadır. Bitümlü kömür rezervlerinin sınırlı birkaç bölgede olması ve yüksek işletim maliyetinden dolayı, yakıt olarak daha çok 8 milyar tonu aşkın linyit rezervleri öne çıkmaktadır. Ancak, linyitlerimiz de çoğunlukla yüksek oranlarda nem, kül ve atmosferik kirletici kükürt içermektedirler. Bu linyitlerin denetimsiz bir şekilde yakılması sonucu atmosfere salınan baca gazlarında bulunan S02 ve NOx bileşenlerinin insan ve doğal çevre sağlığına birçok olumsuz etkisi vardır. Kömürlerin yakılmasında SO2 en önemli atmosferik kirletici olarak görüldüğünden dolayı tüm dünyada yakma sistemlerindeki SO2 emisyonlarının düşürülmesi veya baca gazlarından giderilmesi üzerine yaygın araştırmalar yapılmaktadır. Bu alanda oldukça gelişmiş bir teknoloji ortaya çıkmıştır. Linyitlerin küçük ölçekteki sistemlerde yakılmasında baca gazlarındaki SO2 oranının azaltılması için ilk bakışta en pratik çözüm linyitlere yakmadan önce kireç karıştırılmasıdır. Döner başlıklı kömür yakıcılar küçük ve orta ölçekte enerji üretimi amacıyla geliştirilen ve üzerinde hala araştırmalar yapılan sistemlerdir. Bu sistemlerde kömüre SO2 tutmak amacıyla yakmadan önce kireç karıştırılmasının baca gazı kirleticiIV bileşenleri üzerine etkisi henüz incelenmemiştir. Bundan dolayı, bu çalışmada, ülkemizin kükürt içeriği yüksek linyitlerinin döner başlıklı bir yakma sisteminde kireç eklenerek yakılmasının baca gazındaki SO2 oranını ne şekilde etkilediğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Deneysel çalışmalar soğuk ve sıcak deneyler olmak üzere iki aşamada gerçekleştirildi. Soğuk deneylerde döner yakma sisteminin çeşitli eğim açıları ve besleme helezonunun ve döner başlığın çeşitli devir sayıları için döner başlığa giren linyit miktarlarının belirlenmesi ve besleme hızının ayarlanması amacıyla 4.76-9.5, 9.5-19 ve 19-38. lmm büyüklük sınıflarına ayrılan Sivas-Kangal, Muğla- Yatağan ve Çanakkale-Çan linyitleri ile çalışıldı. Soğuk deney ölçüm sonuçlarından, sıcak deneyler esnasında optimum çalışma şartlarının daha kolay elde edilmesine ışık tutan ön bilgiler elde edildi. Ayrıca küçük taneli kömürlerin büyük taneli kömürlerin hareketine olan etkileri de incelendi. Sıcak deneylerde ise sadece, ele alınan linyitler içinde en yüksek oranda kükürt içeren Sivas-Kangal linyitinin sistemde yakılmasında hava dağıtım şeklinin, kirecin linyite granül veya toz halinde eklenmesinin ve Ca/S oranı olarak tanımlanan linyitteki birim miktar kükürt başına eklenen kireç miktarının baca gazındaki SO2 oranı üzerine etkisi incelendi. İşletme şartlarının optimum olması durumunda kükürt giderimi %73 olarak başarılmıştır. Toz halindeki kirecin artan sistem açısıyla kükürt dioksit gideriminin azaldığı görülmüştür.Ca/S oranının artmasıyla yanma veriminde düşüş görülmüştür.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT MASTER THESIS REMOVEL OF SULFUR DURING COMBUSTION OF LIGNITES IN A ROTARY HEAD SYSTEM Pınar TOPTAŞ Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering 2004, Page: 76 In our countray, coal is still commonly used to supply energy needs. Since bituminous coal reserves exist in the limited areas and their processing cost are high, the lignite reserves more than 8 billions tones brings up as a fuel source. However, our lignites usually contain the high percentage of moisture, ash and sulphur. Burning these lignites, without controlling SO2 and NOx emissions negatively effect human health and environment. Since SO2 is considered the must important atmospheric pollutant in burning of coals, plenty of studies have been undertaken in all over the world on the reducing of SO2 emission or its removal from flue gases of burning systems in this field and a developed technology has been emerged on this problem. Presently, in burning of lignites in small scale systems, pre-addition of lime into the lignite seems the most practical solution for reducing the amount of SO2 in flue gases. The rotary head coal burners are systems that have been developed for small and medium scale energy production and are still studied on. İn these systems, the effect of pre-addition of lime into coal on the flue gas composition to reduce SO2 has not been investigated yet. Therefore, in this study lignites with high percentage of sulphur areVI burned in the rotary head burner to determine the effect of lime addition into lignite on the amount of SO2 in the flue gases. Experimental studies are performed in two steps such as cold and hot experiments. The cold experiments are carried out in the rotary hed burner with different slopes and rotation speeds. Thus, Sivas-Kangal, Muğla- Yatağan and Çanakkale-Çan lignites with particle sizes of 4.76-9.5, 9.5-19 and 19-38.1 mm are used in the present study. From the results of cold experiments, the optimum conditions for the hot experiments are easily predicted. Furthermore, the effects of small lignite particles on the motion of larger ones are examined. In addition, Sivas-Kangal lignite containing the highest percentage of sulphur is burned to examine the effect of the contacting type of combustion air in the hot experiments and the effect of Ca/S ratios or the amount of lime per unit mass of lignite on the amount of SO2 in the flue gas. In optimum combustion conditions, S02 removal levels were found to be around 73%. In the case of mixing lime with lignite as powder, the level of S02 remova decreased with angle of system. It is observed that the burning efficiency decreases with increasing Ca/S ratios.