Elazığ ilindeki yapıların beton kalitesi, zemin taşıma gücü ve deprem yönetmeliği açısından incelenmesi
Investigation of the buildings in Elazığ at the point of view of the concrete quality, ground safety stress and earthquake regulations
  1. Tez No: 150162
  2. Yazar: ÇOŞKUN OKUYUCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET TUĞAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Beton, Deprem, Zemin XIII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ELAZIĞ İLİNDEKİ YAPILARIN BETON KALİESİ,ZEMİN TAŞIMA GÜCÜ VE DEPREM YÖNETMELİĞİ AÇISINDAN İNCELEMESİ Coşkun OKUYUCU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yapı Eğitimi Anabilim Dalı 2004,Sayfa:110 Çalışmanın konusu belirlendikten sonra, konu ile ilgili olarak internet de kullanılarak Türkçe ve İngilizce kaynak taraması yapılmış olup, çalışmada deneysel ve tarama yöntemleri kullanılmıştır. Öncelikle çalışmanın amacı, önemi, sınırlılıkları ve kullanılacak yöntemler ortaya konulmuştur. Daha sonra beton ve betonda kalite kavramını belirleyen faktörler incelenmiştir. Betonda oluşan kusurlara değinildikten sonra, zemin ve taşıma gücü hakkında özet bilgiye yer verilmiştir. Deprem ve depremle bina ilişkisi kısaca vurgulandıktan sonra, çalışmada kullanılan yöntemler ve cihazlar tanıtılmıştır. Son bölümde ise deney sonuçları çizelgelere aktarılmış, değerlendirmeleri yapılarak sonuç ve öneriler kısmı ile çalışma tamamlanmıştır. Deneylerde örnekleme usulü ile Elazığ'ın muhtelif bölgelerinden seçilen binalara ait zemin emniyet gerilmeleri jeoloji mühendisleri odası arşivleri taranarak elde edilmiştir. Aynı binalarda yine örnekleme usulü seçilen ikişer adet kolon ve kirişin beton test çekici ve ultrasonik test cihazı ile basınç dayanımları tespit edilmeye çalışılmıştır. Literatür çalışması sonucu ortaya çıkan ve beton test çekici ile Ultrasonik Test Cihazı değerlerinden faydalanarak Basınç Dayanımı veren iki formülle betonların basınç dayanımlarına ulaşılmıştır. Tüm bu değerler Deprem Yönetmeliği 'ne göre değerlendirilerek yorumlanmış, sonuçlara istinaden öneriler ortaya konarak çalışma tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF THE BUILDINGS IN ELAZI? AT THE POINT OF VIEW OF THE CONCRETE QUALITY,GROUND SAFETY STRESS AND EARTHQUAKE REGULATIONS Coşkun OKUYUCU Fırat University Graduate School Of Science and Tecnology Department Of Construction Education 2004,Page: 110 After the subject is determined Turkish and English literature research is made related to subject also by using internet, in this study experimental and search methods are used. Priorly cancept of study, importance, limits and methods will be used are stated. Then the factors that effect on concrete and quality at concrete conpect are investigated. After the defects occor in concrete are mentioned, ground and load capacity are summarized. After earthquake and nelation with building shortly emphasized, methods and equipments used in thes study presented. İn the final part experimental results transferred to the charts, by evalvating these datums with results and suggestions part study is finished. İn experiments ground safety stresses is taken from geogoly engineering chamber arehive which belong to buildings choosen by sampling from vorios regions in Elazığ. İn the same buildings pressure stresses of two domes and two beams choosen by sampling with concrete test hammer and altrasande test equipment. Pressure resistance is calculated by the formulas that uses concrete test hammer and ultrasonic test eqipment datas found in literature search. All these results exawined refering to earthquake regulations, using the results ssuggestions made and study finalized. Keywords : Concrete,Earthquake,Ground xrv