Bulanık model referans öğrenmeli denetim
Fuzzy model reference learning control
- Tez No: 150163
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN AKPOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Fuzzy logic, learning control, learning mechanism, model reference control, genetic algorithms. IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ BULANIK MODEL REFERANS ÖĞRENMELİ DENETİM Özgür KARADUMAN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektronik ve Bilgisayar Eğitimi Ana Bilim Dalı 2004, Sayfa: 61 Bulanık Model Referans Öğrenmeli Denetim (BMRÖD), bulanık denetleyicilerin tasarımı için sistematik tasarım prosedürü sağlayan bir yöntemdir. Çoğu klasik bulanık denetim sisteminde, üyelik fonksiyonlarının bazı parametreleri deneme-yanılma yöntemi ile belirlenir. Buna karşın, BMRÖD metodunda, bu parametreler bir öğrenme mekanizması ile belirlenir. Bu tezde, BMRÖD metodu incelenmiş, roket hız kontrolüne, ABS fren sistemine ve kargo gemisi dümen denetimine başarılı bir şekilde uygulanmış ve benzetim sonuçlan sunulmuştur. İncelemeler sırasında, BMRÖD sisteminde kullanılan giriş kazançlarının denetim performansı üzerinde çok etkili olduğu ve bu kazançların belirlenmesi için sistematik bir yolun olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle, bu çalışmada, iyi bir denetim performansı sağlayacak kazançların bulunması için bir Genetik Algoritma (GA) kullanılmıştır. Sunulan denetim yapısının etkinliğini gösteren benzetim sonuçları tezde verilmiştir. Anahtar Kelimeler : Bulanık mantık, öğrenmeli denetim, öğrenme mekanizması, model referans denetim, genetik algoritmalar. VIII
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Masters Thesis FUZZY MODEL REFERENCE LEARNING CONTROL Özgür KARADUMAN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Electronic and Computer Education 2004, Page: 61 Fuzzy Model Reference Learning Control (FMRLC) is a method which provides a systematic design procedure for the design of fuzzy controllers. In most classical fuzzy control systems, some parameters of the membership functions are determined by trial and error. However, in FMRLC method, these parameters are determined by a learning mechanism. In this thesis, the FMRLC method is investigated and applied successfully to the control for rocket velocity, ABS brake system and cargo ship steering and, simulation results are presented. During the investigations, it is found that the input gains used in the FMRLC system are very effective on the control performance and there is no a systematic way to determine these gains. Therefore, in this study, a Genetic Algorithms (GA) is used to find the input gains which will provide a good control performance. Simulation results showing the effectiveness of the proposed control structure are given in the thesis.