Cu-Sn-Zn-Al bronz alaşımı yüzeyine ferromangan kaplamasının aşınma direncine etkisinin deneysel olarak araştırılması
The experimentally investigation of the effect of wear resistance of ferromanganese cladding on the surface of Cu-Sn-Zn-Al bronze alloy
- Tez No: 150164
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN TURHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Metalurji Mühendisliği, Metallurgical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Adhesiv Wear, Surface Modification, Ferromanganese
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Metalurji Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Cu-Sn-Zn-Al BRONZ ALAŞIMI YÜZEYİNE FERROMANGAN KAPLAMASININ AŞINMA DİRENCİNE ETKİSİNİN DENEYSEL OLARAK ARAŞTIRILMASI Serkan ÖZEL Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Metalürji Eğitimi Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 96 Bu çalışmada döküm yoluyla elde edilen Cu-Sn-Zn-Al bronz alaşımının yüzeyine ferromangan alaşım tozu, gaz tungsten ark (GTA) kaynak yöntemiyle geçiştirilerek oluşan yüzey tabakasının sertlik, mikro yapı ve aşınma karakteristikleri incelenmiştir. Döküm sonrası numunelerin yüzeyleri temizlenerek farklı miktarlardaki ferromangan tozlan numune yüzeylerine yapıştırılmıştır. Daha sonra GTA yöntemi ile numune yüzeylerine ferromangan tozları geçiştirilerek yüzeyde alaşımlı bir tabaka oluşturulmuştur. Kaplanmış numunelerin kaplama bölgesinden çıkarılan kesitlerden kaplamanın sertlik, mikro yapı ve aşınma gibi özelliklerine bakılmıştır. Mikro yapı incelemelerde optik mikroskop, elektron mikroskobu (SEM) ve enerji dispersive spektrograph (EDS) kullanılmıştır. Aşınma deneyi blok-on-ring aşınma metodu ile tespit edilmiştir. Kaplanmış numunelerin yüzeylerinden alman sertlik testleri, toz yedirme miktarının artmasıyla sertliğinde arttığını göstermiştir: Sertlik değerleri ile aşınma karşılaştırıldığında, sertlik artışına paralel olarak ağırlık kaybının arttığı ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : Adhcsiv Aşınma, Yüzey Modifikasyonu, Ferromangan. IX
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE EXPERIMENTALLY INVESTIGATION OF THE EFFECT OF WEAR RESISTANCE OF FERROMANGANESE CLADDING ON THE SURFACE OF Cu-Sn-Zn-Al BRONZE ALLOY Serkan ÖZEL Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Metalurgy Education 2004, Sayfa: 96 In this study, ferromanganese alloys powders were coated on surface of casted Cu-Sn- Zn-AI bronze alloys by using GTA welding process. Hardness, microstructure and wearing characteristic of new formed surface layer were examined. After casting, surface of samples were cleaned and stick to various amount of ferromanganese powders on samples surface. And then by using GTA process ferromanganese powders coated on surface, thus a new alloyed layer was formed. From the intersection of the coated samples, hardness of surface, microstructure and wearing characteristic were estimated. Microstructure observation were observed by using SEM, EDS. Wearing characteristic were examined by using block-on-ring method, hardness test of surface of coated samples showed that increasing powder feed rate with raising of hardness. It was detected with hardness increasing parallel to weight lost, compare with hardness values and wearing characteristic.