Keban baraj gölünde yaşayan aynalı sazan (Cyprinus Carpio L. 1758')da kemiksi yapılardan karşılaştırılmalı yaş tayini
Compared age determination on bony structures of mirror carp (Cyprinus carpio L. 1758) inhabiting Keban dam lake
  1. Tez No: 150165
  2. Yazar: DERYA ŞEN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. AKIN TEMİZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Keban Baraj Gölü, Aynalı Sazan, Cyprinus carpio, Karşılaştırmalı Yaş Tayini. VI, Keban Dam Lake, Mirror Carp, Cyprinus carpio, Compared Age Determination. VII
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ KEBAN BARAJ GÖLÜ'NDE YAŞAYAN AYNALI SAZAN (CYPRİNUS CARPIO L., 1758)'DA KEMİKSİ YAPILARDAN KARŞILAŞTIRMALI YAŞ TAYİNİ Derya ŞEN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 43 Bu çalışmada Keban Baraj Gölü'nde yaşayan aynalı sazan (Cyprinus carpio L., 1758) populasyonuna ait 150 adet balık örneği Şubat 2003 - Mart 2004 tarihleri arasında yakalanmıştır. Balık örneklerinin kemiksi yapılan çıkartılıp, temizlenmiş ve etiketlendikten sonra, binoküler mikroskop altında incelenmiştir. Karşılaştırmalı yaş tayini 13 kemiksi yapıda yapılmış olup, sonuçlar % N olarak tablo ve şekillerle ifade edilmiştir. Karşılaştırılan kemiksi yapılarda en az uyum % 20,00 ile anal yüzgeç ışını-operkulum yaşı; en fazla uyum ise % 86,68 ile pul -omur yaşları arasında tespit edilmiştir. Karşılaştırılan kemiksi yapılarda en fazla yaş farkı 6 olarak bulunmuştur. En net yaş halkaları omurlarda gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTERS THESIS COMPARED AGE DETERMINATION ON BONY STRUCTURES OF MIRROR CARP (CYPRINUS CARPIO L., 1758) INHABITING KEBAN DAM LAKE Derya ŞEN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 2004, Page: 43 In this study, 150 individuals belong to population of mirror carp (Cyprinus carpio, L. 1758) inhabiting Keban Dam Lake have been caught between February 2003 and March 2004, Bony structures of fish samples have been removed, cleaned and labelled, then they were examined under binocular microscope. Compared age determination have been done on 13 different bony structures and the results have been given as N % in tables and in figures. On compared bony structures the least precision (20,00 %) have been determined between anal fin ray-operculum and the most precision (86,68 %) have been determined between scale-vertebra.The biggest age differences was found as 6 on compared bony structures. The best annuli have been observed on vertebra.