Karakaya baraj gölünde yaşayan Mastacembelus simack (walbaum, 1792)' ın üreme biyolojisi
The reproduction biology of Mastacembelus simack (walbaum,1792) habiting in Karakaya dam lake
- Tez No: 150166
- Danışmanlar: PROF.DR. DURSUN ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mastacembelus simack, Üreme zamanı, Yumurta verimi, Eşeysel olgunluk yaşı.. t IV, Mastacembelus simack, reproduction period, egg production, sexual maturity age. (T, v \.“ -. r* «, ”i *?»-". 4
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
ÖZET KARAKAYA BARAJ GÖLÜ'NDE YAŞAYAN MÂSTACEMBEL US SIMACK (WALBAUM, 1792)'IN ÜREME BİYOLOJİSİ Yüksek Lisans Tezi Mücahit EROGLU Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 47 Bu çalışmada, Malatya Karakaya Baraj Gölü'nde 3'aşayan Mastacembelus simack (Walbaum, 1792) bireylerinin eşeysel olgunluğa ulaşma yaşlan, üreme zamanlan ve yumurta verimliliği Şubat 2002 - Ocak 2003 tarihleri arasında tespit edilmiştir. Eşeysel olgunluğa dişilerin I yaşında erkeklerin ise II yaşında eriştikleri saptanmış ve üreme periyotlarının haziran - temmuz olduğu bulunmuştur. Vücut ağırlığı - ovaryum ağırlığı (r = 0,18), vücut ağırlığı - testis ağırlığı (r = 0,56), vücut uzunluğu - ovaryum ağırlığı (r = - 0,18) ve vücut uzunluğu - testis ağırlığı (r = -0,10) arasındaki korelasyonlar bulunmuştur. Yumurta sayısı - vücut ağırlığı (r = 0,78), yumurta sayısı - vücut uzunluğu (r = 0,83), yumurta sayısı - ovaryum ağırlığı (r = 0,34), yumurta sayısı - yumurta çapı (r = -0,13), yaş grubu - yumurta çapı (r = 0,18) olarak tespit edilmiştir. Yumurta çaplan 0,22 - 2,10 mm arasında değişmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE REPRODUCTION BIOLOGY OF MASTACEMBELUS SIMACK (SVALBAVM, 1792) HABITING IN KARAKAYA DAM LAKE, MALATYA Masters Thesis Mücahit ERO?LU Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Aquaculture 2004, Page: 47 In this study, the sexual maturity, reproduction period and fecundity of Mastacembelus simack (Walbaum, 1792) habiting in Karakaya Dam Lake, Malatya were determined between February 2002 and January 2003. It has been found that males reached sexual maturity in age II whereas female reached in age I and thus their reproduction period was in June - July. The correlations between body weight - ovarium weight (r = 0,18), body weight - testis weight (r = 0,56), body length - ovarium weight (r = -0,18), body length - testis weight (r = -0,10) were determined. The relations of eggs number - body weight (0,78), egg numbers - body length (r - 0,83), egg numbers - ovarium weight (r = 0,34), egg numbers - egg diameters (r = -0,13), age grup - eggs diameter (r = 0,18) were respectively. Egg diameters ranged between 0,22 - 2,10 mm.