Plasmodium falciparum'da laktat dehidrogenaz enziminin aktif bölge halkası amino asitlerinin site-directed mutagenez çalışmaları ile analizi
Analysis of active site loop amino acids of enzyme Plasmodium falciparum lactate dehydrogenase by site-directed mutagenesis studies
- Tez No: 150167
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. DİLEK TURGUT BALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Sıtma, Plasmodium falciparum, Laktat dehidrogenaz, Yönlendirilmiş mutagenez. VIII, Malaria, Plasmodium falciparum, Lactate dehydrogenase, Site-directed mutagenesis. IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ Plasmodium falciparum' An LAKTAT DEHIDROGENAZ ENZİMİNİN AKTİF BÖLGE HALKASI AMİNO ASİTLERİNİN SITE-DIRECTED MUTAGENEZ ÇALIŞMALARI İLE ANALİZİ Venhar ÇELİK Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı 2004, Sayfa : 53 Mevcut antimalariallara karşı direncin ortaya çıkması yeni ilaçların geliştirilmesini gerekli kılmıştır. Bu tez çalışmasında, sıtmaya karşı etkin olacak yeni ilaç tasarım çalışmalarına sağlayacağı katkıyı test edebilmek için, hedef olarak seçilen Plasmodium falciparum 'un laktat dehidrogenaz (P/LDH) enziminin aktif bölge halkasındaki ilave 5 amino asidin delesyonu ile meydana gelebilecek yapısal değişikliğe proteinin ne kadar toleranslı olduğu araştırılmıştır. P/LDH'm aktif bölge halkasındaki ilave 5 amino asidin delesyonu beş aşamada gerçekleştirilmiştir. Her aşamada bir önceki aşamaya göre bir amino asit kısaltılmıştır. Yapılan çalışmalar sonrasında, P/LDH'ın bu bölgede en fazla iki amino asit delesyonuna dayanıklı olduğu fakat daha fazla amino asit delesyonunu kabul etmediğini göstermiştir. Buna göre P/LDH, aktif bölge halkasındaki küçük delesyonlara dayanıklı olmakla beraber bu bölgenin tamamen çıkarılması proteini inaktif hale getirmektedir. Elde edilen bu sonuçlar dikkate alınarak P/LDH ve insan LDH'ı arasında yüksek seçicilik gösteren inhibitörler bulunabileceği ve P/LDH'ın duyarlı olduğu aktif bölge halkasındaki bu değişikliklerin bileşiklere karşı direncin gelişmesine bir engel oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER THESIS ANALYSIS OF ACTIVE SITE LOOP AMINO ACIDS OF ENZYME Plasmodium falciparum LACTATE DEHYDROGENASE BY SITE-DIRECTED MUTAGENESIS STUDIES Venhar ÇELİK Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology 2004, Page : 53 Emergence of resistance to the existing antimalarials necessitates the development of new drugs. In this thesis, 5 amino acids in the active site of P/LDH was removed to investigate wheather the protein tolerance these structural changes. 5 amino acids in the PfLDH active site was deleted in five steps. One amino acid was removed at each step compared to the previous step. Results showed that the protein tolerates only removal of the first two amino acids but not any more than these. Removal of the whole 5 amino acids resulted in an inactive form of the protein. These results support the idea that inhibitors may be found to give high selectivity between human and PfLDH by exploiting these differences, and that the sensitivity of P/LDH towards the development of resistance against such compounds.