Şifalı bitkilerde toplam alfa ve toplam beta radyoaktivitelerinin belirlenmesi
Determination of the gross alpha and the gross beta radioactivities in curative plants
- Tez No: 150181
- Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT DOĞRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şifalı Bitki, Radyoaktivite, Radyasyon. VIII, Curative plant, Radioactivity, Radiation. IX
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ŞİFALI BİTKİLERDE TOPLAM ALFA ve TOPLAM BETA RADYOAKTİVİTELERİNİN BELİRLENMESİ Sultan ŞAHİN Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Fizik Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 66 Tatlandırıcı olarak veya şifa bulmak amacıyla tüketilen ve şifalı bitki olarak adlandırılan; 49 çeşit bitkinin radyoaktivite konsantrasyonları incelendi. Numuneler, kül haline getirilerek sayıma hazırlandı; toplam alfa ve toplam beta radyoaktivite konsantrasyonları belirlendi. Toplam alfa ve toplam beta radyoaktivite konsantrasyonları sırasıyla, ZnS(Ag) ve betaya hassas plastik sintilatör kullanılarak belirlendi. Sonuçlar, şifalı bitkilerin radyoaktivite seviyelerine etki eden faktörleri göz önünde bulundurularak yorumlandı. Bitkinin yetiştiği bölgenin jeolojik yapısı, toprak türü bitkinin radyoaktivite konsantrasyonu üzerinde etkili faktörler olduğu kabul edilerek, bu çalışmada elde edilen sonuçlar, literatürdeki benzer çalışmaların sonuçlan ile uyum içerisinde olduğu gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF THE GROSS ALPHA AND THE GROSS BETA RADIOACTIVITIES IN CURATIVE PLANTS Sultan ŞAHİN Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Physics Department 2004, Page: 66 Radioactivity concentrations of 49 kinds of plant, both to recover health and for sweeten to foods have been consumed and called curative plant, were examined. Samples were prepared by dry ash method and their gross alpha and the gross beta radioactivity concentrations were determined. Determination of the gross alpha and the gross beta radioactivity concentration in prepared samples were made by using ZnS(Ag) and beta assay plastic scintillator, respectively. Results were explained by considering the factors that effective on the radioactivity level of curative plants. The geological formation and soil type of grown region of plants have affected the factors that effective on the radioactivity concentration of plants. Results in the study harmonize with results of other similar studies.