Sıvı gıda örneklerinde metal türlemesi
Speciation of metal in the liquid food samples
- Tez No: 150180
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHMET YAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Demir, l-(2-Piridilazo)-2-naftol (PAN), spesiasyon (türleme), çözücü ekstraksiyonu, sıvı gıda, Iron, l-(2- Pyridyl azo )-2- naphthol (PAN), speciation, solvent extraction, tea, cola, fruit juice, pekmez
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SIVI GIDA ÖRNEKLERİNDE METAL TÜRLEMESİ Gökçe KAYA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2004, Sayfa:55 +2 +3 Bu çalışmada, bir örnekteki Fe ve Fe konsantrasyonlarının bulunması için bir metot +2 geliştirilmesi amaçlandı. Bunun için, Fe l-( 2- Piridil azo )-2- naftol (PAN) ile kompleksleştirilip kloroform fazına ekstrakte edilirken Fe sulu fazda bırakıldı. +2 +3 Fe veriminin maksimum ve Fe veriminin minimum sağlamak için etkili olan parametreler optimize edildi. Optimum şartlar ; pH= 1; 50 mg PAN; 20 dakika karıştırma süresi ve 8 mi kloroform şeklinde bulundu. Geliştirilen metot dünyada sudan sonra en fazla içilen çay, kola, +2 +3 meyve suyu ve ülkemizde önemli bir sıvı gıda olan pekmezdeki Fe ve Fe miktarlarının tayinine uygulandı. +2 +3 Bulunan sonuçlardan Fe ve Fe konsantrasyonlarının en yüksek pekmezde bulunduğu ve pekmezi sırasıyla çay, vişne suyu ve kola izlediği gözlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis METAL SPECIATION IN THE LIQUID FOOD SAMPLES Gökçe KAYA Firat University Graduate School of Natural and Applied Sciences, Department of Chemistry 2004, Page: 55 +2 +3 In this study, the development of a method for determination of Fe and Fe concentrations +2 in a matrix was proposed. For this purpose, Fe was complexed by l-(2-Pyridyl azo)-2-naphthol +3 (PAN) and extracted to chloroform phase while Fe remains in aqueous phase. The parameters that +2 +3 affect to be maximum of the recovery of Fe and to be of minimum of the recovery of Fe were optimized. Optimum conditions were obtained as pH = 1, 50 mg l-(2- Pyridyl azo)-2-naphthol (PAN), stirring time of 20 minute and chloroform volume of 8 ml. The developed method was applied to the +2 +3 determination of Fe and Fe in beverages such as tea, cola and fruit juice which most consumed in world after drinking water and pekmez that is important beverages in Turkey. From the results obtained, the m and respectively tea, fruit juice and cola. +2 +3 From the results obtained, the most high Fe and Fe concentrations were found in pekmez