Hylotelephium telephium (L.) H. Ohba subsp. telephium (Sedum telephium L. subsp. maximum Krocher) morfolojik, anatomik, ekolojik ve polen özelliklerinin araştırılması
Investigated of morphological, anatomical, ecological and pollen characteristics of Hylotelephium telephium (L.) H.Ohba subsp.telephium taxa
- Tez No: 150185
- Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET GÖNÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Crassulaceae, Hylotelephium, Sedum, morfoloji, anatomi, ekoloji, polen özellikleri, Crassulaceae, Hylotelephium, Sedum, morphology, anatomy, ecology, pollen features II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Hylotelephium telephium (L.) H.Ohba subsp. telephium TAKSONUNUN MORFOLOJİK, ANATOMİK, EKOLOJİK VE POLEN ÖZELLİKLERİNİN ARAŞTIRILMASI ÖZ Bu çalışmada Kaz Dağı- Tavşanoynağı mevkiinde doğal yayılış gösteren, Sedum telephium türünün morfolojik, anatomik, ekolojik ve polen özellikleri incelenmiştir. Morfolojik incelemelerde, vejetatif ve generatif organların biometrik ölçümleri alınmış ve çizimleri yapılmıştır. Anatomik gözlemler için kök, gövde ve yapraktan kesitler alınarak mikroskopta fotoğrafları çekilmiştir. Polen kolpus, por, polar ve ekvatoral eksen boyu ölçülmüş ve skulptur incelenmiştir. Bunun yanında bitki yayılış alanından alınan toprak örneklerinin fiziksel ve kimyasal parametreleri incelenmiştir. Bu analizler sonucunda ekolojik özellikler ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATED of MORPHOLOGICAL, ANATOMICAL, ECOLOGICAL and POLLEN CHARACTERISTICS of Hylotelephium telephium (L.) H.Ohba subsp. telephium TAXA ABSTRACT In this study Hylotelephium telephium (L.) H.Ohba subsp. telephium taxon, has been investigated naturally distributed in Kazdağı Mountain - Tavşanoynağı place, morphological, anatomical, ecological and pollen features. In morphological investigation, biometric measurements of vegetative and reproductive organs were recorded and drawn. In anatomical observations, transversal section of root, stem and leaf were taken and photographed under microscope. Pollen colpus, por, ekvatorial and polar sizes were skulptur were investigated. In addition physical and chemical parameters of soil speciements collected from plant distributing area were examinated. As s result of these data ecological features were demonstrated.