Çanakkale düzensiz atık depolama sahasının yüzey ve yeraltı sularına etkisinin uygulamalı jeofizik yöntemlerle araştırılması
Investigation the impact of open waste disposal site on surface and groundwater using applied geophysical methods
- Tez No: 150188
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ALİ KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı atık alanı, Özdirenç, Sızıntı suyu, Yeraltısuyu kirliliği, Waste disposal site, Resistivity, Leakage, Groundwater contamination. II
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÇANAKKALE DÜZENSİZ ATIK DEPOLAMA SAHASININ YÜZEY VE YERALTI SULARINA ETKİSİNİN UYGULAMALI JEOFİZİK YÖNTEMLERLE ARAŞTIRILMASI Ebru ŞENGÜL ÖZ Bu çalışma kapsamında Çanakkale katı atık alanından kaynaklanan sızıntı suyunun, yere ve yeraltı suyuna doğru olası yatay ve düşey girişiminin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla alanda jeofizik ve jeokimyasal yöntemler birlikte uygulamıştır. Jeofizik çalışmalar 3 farklı profil üzerinde, DC özdirenç, doğal gerilim ve sismik kırılma yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Jeokimyasal çalışmalar kapsamında, alanda açılan 3 çukurdan toprak örnekleri alınarak bazı major ve minör element analizleri yapılmıştır. Ayrıca bir araştırma profili (profil 1) üzerinden alınan toprak örneklerinde pH ve EC değerleri ölçülmüştür. Alandan alman su örneklerinde ise As, Cd, Pb, Zn, pH ve EC derişimleri belirlenmiştir. Jeofizik ve jeokimyasal çalışmalar birlikte değerlendirildiğinde, sızıntının araştırma profilleri boyunca 3-4 m derinlere doğru geliştiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION THE IMPACT OF OPEN WASTE DISPOSAL SITE ON SURFACE AND GROUNDWATER USING APPLIED GEOPHYSICAL METHODS Ebru ŞENGÜL ABSTRACT The purpose of this study is to investigate vertical and horizontal limits of the pollution, leaking from Çanakkale Open Waste Disposal Site into the soil, and groundwater. To accomplish this study, several geophysical and hydro-geochemical studies were used. Geophysical studies were carried out in three different profiles, by using DC Resistivity, Self-Potential and Seismic Refraction methods. Three investigation wells were drilled to major and minor element analyzes were performed on soil samples. In addition to them, EC, pH levels were measured on the soil samples collected along the profile 1. Also, water samples were collected and As, Cd, Pb, and Zn concentration levels were determined In summary, the result of combined geophysical and hydro-geochemical works has suggested that pollution has reached to depth of 3-4 m along the investigation profiles.