Dip klepesinin ansys ile dizayn optimizasyonu
Ansys design optimization of foot valve
- Tez No: 150301
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR KARAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: dizayn optimizasyonu, ANSYS dizayn optimizasyonu, dip klepesi, optimum dizayn, design optimization, ANSYS design optimization, foot valve, optimum design
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
n ÖZET Bu çalışmada, DOĞUŞ VANA ve DÖKÜM SANAYİ LTD. ŞTİ. firması bünyesinde seri üretimi yapılmak üzere tasarlanan 500 mm. anma çaplı Dip Klepesinin, döküm tekniği ile üretilecek olan parçalarının minimum ağırlığa sahip olması için dizayn optimizasyonu, ANSYS programının 5.4 ve 7.0 versiyonları kullanılarak yapılmıştır. Dizayn optimizasyonunun teorisi ve pratikte kullanıldığı mühendislik alanları kısaca açıklanmıştır. Günümüz teknolojisinde bu işlemleri bilgisayar ortamında yapabilen ANSYS programının dizayn optimizasyonu modülünün temel kavramları anlatılmıştır. Uygulamada, üretici firmanın döküm maliyetlerini minimuma düşürmek için dip klepesinin iki ana döküm parçasının hacimleri, dolayısıyla ağırlıkları minimuma düşürülmüştür. Bu aşamada kullanılan parametrik ölçüler, üretici firmanın dizayn kriterleri ve ilgili uluslar arası standartlar incelenerek belirlenmiştir. Optimizasyon işlemelerinde ANSYS programı kullanılmış ve optimum dizayn setleri elde edilmiştir. Elde edilen optimum değerler doğrultusunda, dip klepesi parçalarının son ölçüleri ve nihai ağırlıkları minimum döküm maliyeti açısından değerlendirilmiş, teknik resimleri çizilmiş ve üretici firmaya sunulmuştur. Çalışmayı inceleyecek olan araştırmacılara dizayn optimizasyonu ve ANSYS programı ile ilgili önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT In this study, DO?UŞ VANA VE DÖKÜM SANAYİ LTD. ŞTİ Foot Valve components, that is drafted for mass production with casting, are optimized by using ANSYS 5.4 and 7.0 versions to obtain minimum weights. Design optimization and practical engineering areas that optimization is used for, are explained. ANSYS design optimization mod and its main concepts are described to achieve optimization at virtual enviroment of computers. In practice, accordingly volumes, weights of two main parts are reduced to get minimum casting costs. In this part, relevant parametrical dimensions are found by paying attention to manufacturers design criterias and requriments of international standarts. ANSYS program is used to obtain optimum design sets. Optimum dimensions and weights of foot valve components are evaluated by considering minimum casting costs, technical drawings are prepared and all of the results are submitted to manufacturer. Also, some useful hints about ANSYS design optimization are recommended to researchers who is interested in these subjects.