Karaağacın (Ulmus sp.) tohum özellikleri ve fidanlıkta yetiştirilmesi üzerine araştırmalar
Studies on seed characteristics and nursery technics of elm (Ulmus sp.)
  1. Tez No: 150379
  2. Yazar: ŞAHİN İNCEDEMİROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EMRAH ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çimlenme değeri, Çimlenme hızı, Çimlenme yüzdesi, Karaağaç, 1000 TA, Nem içeriği, Yetiştirme sıklığı. VIII, Germination value, Germination speed, Germination percentage, 1000 seed weight, Moisture content, Sowing density. V
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET KARAAĞACIN (Ulmus spj TOHUM ÖZELLİKLERİ VE FİDANLIKTA YETİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Şahin İNCEDEMİROĞLU Yüksek Lisans: Orman Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Emrah ÇİÇEK Haziran 2004, 59 s Bu çalışma ülkemizde doğal yayılış gösteren Hercai Karaağaç (Hk) (U. laevis Pali.), Ova Karaağacı (Ok) (U. minor Miller.) ve Dağ Karaağacı (Dk) (U. glabra Huds.) türlerinin tohum özellikleri ve fidanlık tekniği ile ilgili bazı çalışmaları kapsamaktadır. Çalışmada kullanılan Hercai Karaağaç ve Ova Karaağacı tohumları, Hendek (Süleymaniye) ve Dağ karaağacı tohumları ise Kaynaşlı (Darıyeri)'dan toplanmıştır. Fidanlık çalışmasında yetiştirme sıklığının fidan gelişimine etkisi araştırılmıştır. Beş çizgili ekim yastıklarında rastlantı bloklarına göre dört tekrarlı tesis edilen denemede 5 fidan sıklığı kullanılmıştır. Çimİenmelerden sonra ekim yastıklarında seyreltme yapılarak istenen fidan sıklıkları elde edilmiştir. Fidanlık çalışmalarında sadece hercai karaağaç türünde başarılı olunabilmiştir. Bu yüzden sadece bu tür değerlendirilmiştir. Fidanlık ve laboratuarda elde edilen verilere uygulanan istatistiksel analizler sonucunda sıklığın fidan çap, boy, boy/çap, yan kök VIsayısı, taze ağırlığı, kuru ağırlığı özelliklerine etkisinin önemli olduğu belirlenmiştir. En kalın çaplı ve boylu fidanlar 75 adet/m2 ve en düşük 1 75 adet/m2 sıklıkta elde edilmiştir. Ayrıca TSE'nin karaağaç türleri için önerdiği kalite sınıflaması dikkate alındığında 75,100, 125 ve 150adet/m2 sıklıklardan I. Sınıf, 175 ve 185 adet/m2 sıklıklardan II. sınıf fidan elde edilmiştir. Tohumla ilgili laboratuar çalışmalarında öncelikle türlerin 1000 TA değerleri ile nem içerikleri belirlenmiştir. 1000 TA değerleri; Ok, Hk, ve Dk türlerinde sırasıyla 10.07, 6.44, 6.34 gr olarak tespit edilmiştir. Türlerde nem içeriği yaklaşık %10 olarak belirlenmiştir. Daha sonra ışık ve sıcaklık faktörünün türlerin çimlenme özelliklerine etkisini belirlemek için çimlendirme testleri yapılmıştır. Çalışmada Hk tohumlan kanatlı ve kanatsız, Ok ve Dk tohumları ise kanatlı olarak çimlendirilmiştir. Çimlendirme sıcaklığı olarak, ISTA (1996)'nın diğer bazı karaağaç türleri için önerdiği 20°C sabit ve 30/20°C değişken sıcaklıklar kullanılmıştır. Çimlendirme deneyleri 15 gün sürmüştür. Çimlendirmeler ışıklı ve ışıksız ortamda gerçekleştirilmiştir. Çimlendirme sonuçlarına göre; türler arasında en yüksek çimlenme yüzdesi (ÇY), kanatsız Hk (%98) türünde, en düşük, Ok türü ile arasında önemli farklılık görülmeyen Dk (%89) türünde bulunmuştur. Sıcaklık ve ışığın Hk türü tohumlarının ÇY değerine önemli bir etkisinin olmadığı bulunmuştur. Sıcaklığın kanatlı Hk tohumlarının çimlenme hızına (ÇH) önemli etkisi bulunurken, kanatsız Hk türünde etkisi önemsizdir. Hk türünde çimlendirme kanatsız olarak yapılmalıdır. Işığın kanatlı ve kanatsız Hk tohumlarının ÇH değerine etkisi olmamıştır. Ok türünde sadece kanatlı tohumlarda çalışılmıştır. Sıcaklığın Ok türü tohumlarının çimlenme özelliklerine etkili olduğu belirlenmiştir. Sıcaklık Dk VIItüründe ÇY değerine etkili bulunmazken, ÇH değerine önemli etkide bulunmuştur. Işık Dk türünün ÇY ve ÇH değerlerine önemli etkide bulunmuştur. Karaağaç türü tohumlarının çimlenme özelliklerine sıcaklık ve ışığın etkisinin daha hassas şekilde ortaya konabilmesi için ÇD formülleri (ÇDı; Djavanshir and Pourbeik 1976, ÇD2; Willan 1985) kullanılabilir. Çünkü bazı deneylerde sıcaklık ve ışığın türlerin ÇY ve ÇH değerlerine etkisi önemsiz görünürken ÇD değerlerine etkisi önemli bulunmaktadır. Ayrıca çimlenme değerinin belirlenmesinde kullanılan formüller arasında çimlendirme deney sonuçlarının yorumlanması bakımından herhangi bir farklılık meydana gelmemiştir. Sonuç olarak doğal karaağaç türlerinde çimlendirme deneylerinin 30/20°C değişken sıcaklıkta, ışıklı ortamda yapılmasının uygun olacağı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDIES on SEED CHARACTERISTICS and NURSERY TECHNICS of ELM (Ulmus sp.) by Sahin INCEDEMIROGLU Master of Science, Department of Forest Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Emrah CICEK June 2004, 59 p This thesis includes some studies on nursery and seed characters of white elm (U. laevis Pall.), field elm (U. minor Miller.) and wych elm ((/. glabra Huds.) that naturally ranged in our country. The white and field elm seeds that were used in this study collected from Hendek (Süleymaniye) and the wych elm seeds collected from Kaynaşh (Darıyeri). At the nursery study, the effect of density on seedling growth was investigated. At the trial that was organized as 4-repetitive based on the random blocks and that was performed in 5-stripped sowing bed, the value 5 was used as the seedling density. Desired seedling density was obtained by rarity in sowing beds after germination. Because of the fact that only the studies on white elm were succeeded in this thesis only this species evaluated. After the statistical analysis performed on the data collected at the nurseiy and the laboratory, found that the effect of density on seedling diameter, height, height/diameter, number of roots, fresh weight, and dry weight was remarkable. Maximum diameter and height values IIIwere obtained at 75 seedling/m2 whereas the minimum ones at 175 seedling/m2 density. According to the seedling quality classification of TSE, first class seedlings were obtained from 75, 100, 125 and 150 seedling/m and the second class from 175 and 185 seedling/m2 densities. At the laboratory studies on seeds, 1000 seed weight and moisture content values were determined. The 1000 seed weight values for the species white, field and wych elm were 10.07, 6.44, 6.34 gr respectively. The moisture content determined as 10% in all the species. After these values were obtained, germination tests were performed to determine the effect of light and temperature on species germination properties. Germination tests were performed using winged and de-winged seeds for white elm, whereas only winged seeds for field and wych elms. 20°C constant and 30/20°C variable temperature, which were suggested for some other elm species by ISTA, used for germination temperature. Germinations, which held at lightness and darkness mediums, took 15 days. According to the germination results, it was obtained that wingless white elm were given maximum germination percentage (GP) as 98% and the wych elm minimum GP as 89% that only a little differs from the field elm. It was also obtained that temperature and light did not have remarkable effect on GP value. Temperature has remarkable effect on germination speed (GS) of the winged white elms whereas it has no remarkable effect on GS of the de- winged ones. Germination should be performed on the de- winged white elms. The results also show that light has no effect on winged and de-winged white elm seeds GS values. It was obtained that temperature has remarkable effect on field elm seeds germination; on the other hand, at wych elm, it has no effect on GP but also has a IVremarkable effect on GS. Results also show that light effects wych elm seeds' GP and GS values remarkably. To obtain the effects of temperature and light on elm seeds' germination, GV|: Djavanshir and Pourbeik (1976) and GV2: Willan (1985) were used as the formulas, since temperature and light types may have remarkable effect on GV values while they do not have any on GP and GS values of the species. There were been no differentiate between this two formulas evaluated germination results. As a result, at natural elm species, it was obtained from the studies that it was much more suitable for the germination experiments to be performed at 30/20°C variable temperature and in light.