On modules which satisfy the radical formula
Radikal formülünü sağlayan modüller
  1. Tez No: 150380
  2. Yazar: SİBEL KILIÇARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK PUSAT YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Asal alt modül, asal radikal, radikal formülü. ııı, Prime submodule, prime radical, radical formula. 11
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
oz radikal formülünü sağlayan modüller Küıçarslan, Sibel Master Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Dilek Pusat Yılmaz Haziran 2004, 80 sayfa R birimli, değişmeli bir halka ve M bir i?-modül olsun. M'nin her N alt modülü için zarfı tarafından üretilen alt modül asal radikaline eşit ise M radikal formülünü sağlar denir. Radikal formülü konusu incelenmeden önce asal alt modül kavramı verilme lidir. Bu nedenle asal alt modül tanımı ve karakterizasyonları I. bölümde veril miştir. II. bölümde bir modülün asal radikalinin hangi koşullar altında arakesit üzerine dağıldığı incelenmiştir. III. Bölümde, zarf kavramı verilerek radikal formülünü sağlayan modüller in celenmiştir. Son bölümde, Cohen'in Noether bir halka ile asal idealler arasındaki ilişkiyi kuran teoreminin modüllere genellemesi verilmiş ve radikal alt modüller üzerinde artan zincir kuralı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ON MODULES WHICH SATISFY THE RADICAL FORMULA Kılıçarslan, Sibel Master, Department of Mathematics Supervisor: Associated Prof. Dilek Pusat Yılmaz June 2004, 80 pages Let R be a commutative ring with identity and M be an i?-module. M satisfies the radical formula if for every submodule N of M, the radical of N is the submodule generated by its envelope. Prime submodules should be studied before we examine the radical formula. So definition of prime submodule and some characterizations of prime submodules are given in chapter I. In chapter II, we discussed under what conditions prime radical of a module is distributive over intersection. In chapter III, envelope of a module is introduced and modules which satisfy the radical formula are investigated. In last chapter, generalization of Cohen's theorem, which gives the relationship between a Noetherian ring and prime ideals, to modules is given and we discussed ascending chain condition on modules.