Synthesis of the cadmium intercalated hexagonal boron nitride
Kadmiyum interkale edilmiş hekzagonal bor nitrür sentezi
- Tez No: 150378
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇETİN BOZKURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Hekzagonal bor nitrür, tabakalar arası uzaklık, geçiş elemenleri. VI, Hexagonal boron nitride, interlaying spacing, transition elements. IV
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET KADMİYUM İNTERKALE EDİLMİŞ HEKZAGONAL BOR NİTRÜR SENTEZİ Koç, Göksel Yüksek Lisans, Kimya Bölümü Tez Danışmanı: Doç. Dr. Çetin BOZKURT Haziran 2004, 35 sayfa Hekzagonal bor nitrür- kadmiyum (Cd-h-BN) interkalasyon bileşikleri, bu çalışmada modifıye O'connor yöntemiyle iik kez sentezlenmiş ve değişik oranlarda Cd içeren Cd-h-BN kompozitelerinin elde edilmesine çalışılmıştır. Ürünlerdeki kadmiyum miktarının Atomik Absorpsiyon spektrofotometresi ile analizleri yapılmış, ancak matrix etkisi nedeniyle tutarlı sonuçlar alınamamıştır. Fourier Transform Infrared Spektrofotometresi (FTIR) ve X- ışınlan Difraksiyon analizleri ile h-BN kompozitlerinin oluştuğu kanıtlanmıştır. X-ışınları difraktogramlarından tabakalar arası uzaklıklar ölçülerek literatürden elde edilen değerlerle karşılaştırmalar yapılmıştır.Kadmiyumun varlığında h-BN'ün kristalin yapıda elde edilmesinin, diğer metallerle olduğu gibi 1320 K de gerçekleştiği ve tepkimenin 2 saatte tamamlandığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SYNTHESIS OF THE CADMIUM INTERCALATED HEXAGONAL BORON NITRIDE Koç, Göksel Master of Science, Department of Chemistry Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Çetin BOZKURT June 2004, 35 pages In this study.with modified O'connor method, hexagoal boron nitride-cadmium (Cd-h-BN) intercalation compounds are syntesised for the first time and composites including different amounts of Cd-h- BN were tried to be produced. Although with Atomic Absorption analysis the cadmium analysis were made, because of matrix effect, we could not get exact results. With Fourier Transform Infrared Spectrophotometer (FTIR) and X-ray Diffraction analysis, formation of h-BN composites were proved. The distances between the layers measured from X-ray mdifractograms were compared to the values obtained in the preliminary studies. In the presence cadmium, production of h-BN crystal is seen to beoccuredat 1320 K like other metals and the time to complete the reaction is measured as 2 hours.