Karadeniz bölgesi kayın ekosisteminde uygulanan farklı diri örtü (Rhododendron spp.) mücadele yöntemlerinin beşinci yılında toprak altı ve toprak üstü yetişme ortamı faktörleri üzerine etkileri
Fifty-year effects of different woody (Rhododendron spp.) control methods on the above and belowground site properties of beech (Fagus orientalis) ecosystem in the Black Sea region of Turkey
- Tez No: 150384
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA EŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğu kayını, ölü örtü, toprak verimliliği, ekosistem, besin elementleri, mor ve sarı çiçekli ormangülü, fidan tutma yüzdesi, insangücü ve kimyasal diri örtü mücadelesi. VIII, eastern beech, forest debris, soil productivity, ecosystem, nutrients, purple- and yellow-flowered rhododendron, seedling survival, manual and chemical woody control V
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
ÖZET KARADENİZ BÖLGESİ KAYIN EKOSİSTEMİNDE UYGULANAN FARKLI DİRİ ÖRTÜ (RHODODENDRON SPP.) MÜCADELE YÖNTEMLERİNİN BEŞİNCİ YILINDA TOPRAK ALTI VE TOPRAK ÜSTÜ YETİŞME ORTAMI FAKTÖRLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Şemsettin KULAÇ Yüksek Lisans: Orman Mühendisliği Bölümü Tez Danışmanı: Yrd. Doç Dr. Derya EŞEN Haziran 2004, 79 s Karadeniz Bölgesi'ndeki doğu kayını (Fagus orientalis L.) meşcerelerini işgal eden kayının gençleşmesi, fidan büyümesi ve yöresel biyoçeşitliliğe zarar veren ormangüllerine (R. ponticum L. ve R. luteum S.) karşı 1997 yazında, Batı Karadeniz (Bartın) ve Orta-Doğu Karadeniz Bölge'Ierinin geçiş zonunda (Ordu-Akkuş) yaklaşık 1 0 ha saha üzerindeki ormangülleri üzerinde farklı insan gücü ve kimyasal teknikler kullanılarak mücadele başlatılmıştır. Bu uygulamalardan beş yıl sonra yaprak üzerine atılan Arsenal herbisiti ve kökleme yöntemlerinin en başarılı, kalıcı ve ekonomik diri örtü kontrol teknikleri olduğu belirlenmiştir. Ayrıca Arsenal ve Garlon 4 herbisiti erinin dozlarının, mücadele randımanından önemli bir fedakarlık etmeksizin daha da düşürülebileceği tespit edilmiştir. VIBartın'daki deneme üniteleri içerisine uygulamanın 1997-1998 kışında dikilen kayın fidanları için kontrol alanlarında hiç fidan yaşamazken, diğer işlemlerin uygulandığı sahalar arasında önemli farklar bulunamamıştır. Bu nedenle fidan yaşama yüzdeleri ormangülü kontrolünün başarılı bir gençleştirme için önemli bir ön koşul olduğunu göstermiştir. Beşinci yıl sonunda elde edilen veriler çalışmanın ikinci yıl sonuçları ile uyumlu çıkmıştır. Bartın ve Akkuş deneme ünitelerinden rastgele örneklemeler ile toprak, biyokütle ve ölü örtü örnekleri alınmış, ayrıca buralardaki doğal gençleşmeler incelenmiştir. Alman bu örnekler üzerinde çeşitli makro besin elementleri analizleri yapılmıştır. Uygulamanın beşinci yılında, en başarılı ve ekonomik diri örtü mücadele yöntemleri olan Garlon, Arsenal ve kökleme işlemleri arasında N ve P besin elementleri bakımından önemli farklılıklara rastlanmamıştır. Değişik toprak derinliklerinde diri örtü mücadele yöntemleri arasında C, Ca ve K elementleri miktarlarının toplamında (kg/ha) önemli ölçüde değişiklikler tespit edilmiştir. 1 0-20 cm toprak derinliğinde toprak hacim ağırlığı bakımından farklılıklar tespit edilmiştir. Arsenal herbisitinin, uygulandığı sahalarda diğer işlemlere göre oldukça yüksek miktarlarda ölü örtü oluşturduğu tespit edilmiştir. Kökleme ile Arsenal diri örtü biyokütlesini diğer yöntemlere göre önemli ölçüde azaltmıştır. Diri örtü biyokütlesinde, uygulanan mücadele yöntemine göre C, K ve S bakımından önemli farkların olduğu belirlenmiştir. Üst orman tabakası hariç, ekosistemdeki toplam makro besin elementleri temelinde, farklı diri örtü mücadele yöntemlerinin C, Ca ve K bakımından önemli derecede farklılıklar gösterdiği görülmüştür. Analizlerin kayın üst meşcere tabakasını da dahil edilmesiyle makro besin elementlerinin ekosistem bazında dağılımının kesin tespiti mümkün olabilir. Halen VIIuygulanan kökleme işleminin başarılı bir ormangülü mücadele yöntemi olarak kullanılmaya devam edilmesi tavsiye edilmektedir. Uygun koşul ve dozlarda, doğru olarak kullanılması halinde yaprak üzerine atılan Arsenal herbisiti köklemeye iyi bir alternatif olarak kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FIFTH- YEAR EFFECTS OF DIFFERENT WOODY (RHODODENDRONS??.) CONTROL METHODS ON THE ABOVE AND BELOWGROUND SITE PROPERTIES OF BEECH (FAGUS ORIENTALIS) ECOSYSTEM IN THE BLACK SEA REGION OF TURKEY by ? '? Şemsettin KULAÇ Master of Science Thesis : Department of Forest Engineering Supervisor: Assistant Professor Derya EŞEN June, 2004, 79 p. Rhododendrons (R. ponticum L. ve R. luteum S.) have invaded almost the entire existing eastern beech (Fagus orientalis L.) stands in the Black Sea Region (BSR) of Turkey, significantly reducing natural tree regeneration, seedling growth, and local biodiversity. During the 1997 summer, a study employing various manual and chemical woody control techniques was installed on an approximately 1 0-ha area in the western BSR and on the border of the western and eastern BSR. Five years after treatments, foliar-applied Arsenal and grubbing were the most effective and cost-effective rhododendron control treatments. Results indicated that Arsenal SL and Garlon 4 rates might be reduced for greater cost-effectivity without significant reductions in woody control efficacv. IllAll of the beech seedlings planted during the 1997-1998 and 1998-1999 winters on the no-control sites died by 2002. No significant differences were found among different woody control treatments for seedling survival and growth, suggesting that rhododendron control is necessary for successful seedling establishment and growth. There was a good corroboration between the second- and fifth-year results of the study for various woody control and seedling response. Various soil, biomass, and debris samples were collected from randomly installed quadrants throughout the study sites for macro nutrient analyses. Natural establishment of tree seedlings was also assessed on the sites. Five years after treatments, there were no significant differences among Garlon 4, Arsenal SL, and grubbing, which were the most successful treatments in rhododendron control, for N and P nutrients. Significant differences were yet found among the three woody control treatments for C, Ca, and K nutrients (kg/ha) at different soil depths. Soil bulk density at the 10-20-cm depths varied significantly by the woody control treatments. A substantially greater debris accumulation on the forest floor was apparent throughout the Arsenal-applied sites, comparing with the other treatment sites. Grubbing and Arsenal significantly decreased woody biomass five years after treatments. Significant differences were apparent among the treatments for the C, K, and S densities in woody biomass. C, Ca, and K nutrient contents showed a significant variation among the treatments on ecosystem scale. Including overstory tree stratum to these analyses is suggested to fully monitor how macronutrients are distributed through different elements of an ecosystem. Grubbing, the conventional rhododendron control method, is recommended for effective and cost-effective woody control. Arsenal is a good IValternative to grubbing for effective rhododendron control method, if it is used skillfully and properly under proper conditions.