The effect of gender differences and pinacidil (ATP sensitive potassium channel opener) on the ischemia-reperfusion induced arrhytmias in rats
Sıçanlarda iskemi-reperfüzyonla uyarılan aritmiler üzerine cinsiyet farklılığının ve pinasidil'in (ATP duyarlı potasyum kanal açıcısı) etkisi
- Tez No: 150385
- Danışmanlar: PROF.DR. ÖMER BOZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Koroner Ligasyon, İskemi-Reperfüzyon, Aritmi, Cinsiyet, Pinasidil. iv, Coronary Ligation, Ischemia - Reperfusion, Arrhythmia, Gender, Pinacidil. n
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET SIÇANLARDA İSKEMİ - REPERFÜZYONLA UYARILAN ARİTMİLER ÜZERİNE CİNSİYET FARKLILIĞININ VE PİNASİDİL' İN (ATP DUYARLI POTASYUM KANAL AÇICISI) ETKİSİ Suveren.Tiryaki Eylem Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Danışmanı: Prof. Dr. Ömer Bozdoğan Ocak 2004, 59 sayfa İskemi ve reperfüzyon ile uyarılan aritmilerin oluşumunda Katp kanalları önemli rol oynamaktadır. Bu aritmilerin baskılanmasında, kanalların açılması ya da kapanmasının etkisi halen tartışmalıdır. Dişilerde fazla sayıda Katp kanalı bulunduğundan reperfüzyonu takiben oluşan aritmiler dişilerde farklı olabilir. Dişilerde koroner ligasyonu takiben oluşan aritmiler üzerine Katp kanallarının açılmasının etkisini belirten az sayıda çalışmaya rastlanmıştır. Bu nedenle bu çalışmada cinsiyet farklılığının reperfüzyonla uyarılan aritmiler üzerine etkisi ve bu etkide KAtp kanallarının açılmasının rolü araştırılmıştır. Araştırmada 210-280 gr ağırlıkta, 6-8 aylık, 17 erkek ve 18 dişi sıçan kullanıldı. Miyokardial iskemi sol koroner arter bağlanarak, reperfüzyon ise bu arter gevşetilerek oluşturuldu. Pinasidil, 1 mg / kg dozda, ligasyondan 10 dakika önce intravenöz olarak verildi. İskemi ve reperfüzyon boyunca, melektrokardiyografin ve kan basınçları kayıt edildi. Reperfüzyon boyunca oluşan toplam aritmi süreleri ve yoğunlukları belirlendi. Dişilerde koroner ligasyon ve reperfüzyonu takiben oluşan toplam aritmi süreleri, VT ve VF süreleri erkeklere göre istatistiksel olarak anlamlı bir azalma gösterdi (P < 0,05). Pinasidil dişi sıçanlarda aritmileri artırdı fakat erkek sıçanlarda azalttı. Aritmi skoru pinasidil verilen erkek sıçanlarda belirgin bir şekilde azaldı (P < 0,05) ; kontrol grubunda 3.7, pinasidil verilen grupta 2. Sonuç olarak, KAtp kanallarının açılması dişilerde aritmileri azaltmada etkili olmadı, ancak erkeklerde aritmileri azalttı. Bu zıt etki dişilerde Katp kanallarının daha fazla olmasından kaynaklanabilir. Erkek sıçanlarda pinasidil ile kanalların açılması iskemik ve iskemik olmayan bölgeler arasında elektriksel heterojenliği azaltabilir ve bu nedenle erkek sıçanlarda daha az aritmi oluşmasına neden olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF GENDER DIFFERENCES AND PINACIDIL (ATP SENSITIVE POTASSIUM CHANNEL OPENER) ON THE ISCHEMIA - REPERFUSION INDUCED ARRHYTHMIAS IN RATS Suveren Tiryaki, Eylem M.Sc, Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. Ömer BOZDO?AN January 2004, 59 pages KAtp channels play important roles in the generations of ischemia- reperfusion induced arrhythmias. There are still controversy about the opening or closing of the channels involve in the suppression of the arrhythmia. Since the number of KAtp channel is more in female, arrhythmic response to the reperfusion may be different in females. There are a few study indicating the effect of KAtp channel opening on the arrhythmias following coronary ligation in female. That is why, in this study the effect of gender differences on reperfusion induced arrhythmia and the role of the Katp channel opening was researched. Seventeen male and eighteen female rats weighing 210-280 gr in 6-8 months old were used in this study. Myocardial ischemia was produced by ligation of LAD and reperfusion by releasing of this artery. Pinacidil was givenintravenously in a dose of 1mg / kg, 10 min. before coronary artery ligation. Electrocardiogram (ECG) and arterial blood pressure were recorded during ischemia and reperfusion. The total length of arrhythmia, VF and VT observed following ligation and reperfusion were significantly low in female than males (P < 0.05). Pinacidil increased arrhythmia in female, but oppositely decreased arrhythmia in male. Arrhythmia score was significantly decreased in pinacidil treated male rats (P < 0.05) ; 3.7 in control and 2.0 in pinacidil treated group. As a result, opening of Katp channel was not effective to decrease arrhythmia in female, but decreased arrhythmia in male. This opposite effect may be derived from more Katp channel found in female. Opening of the channel by pinacidil in male may decrease electrical inhomogenity between ischemic and nonischemic region and may lead to the decreased arrhythmia.