Bazı antidepressant ilaçların Drosophila Melannogaster'de mutajenik ve rekombinojenik etkilerinin araştırılması
Investigation of mutagenic and recombinagenic effects of some antidepressant drugs in drosophila melanogaster
  1. Tez No: 150409
  2. Yazar: SERAP KOCAOĞLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. BÜLENT KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Drosophila melanogaster, somatik mutasyon, mitotik rekombinasyon, somatik mutasyon ve rekombinasyon testi, Drosophila melanogaster, somatic mutation, mitotic recombination, somatic mutation and recombination test
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET BAZI ANTIDEPRESSANT İLAÇLARIN DROSOPHİLA MELANOGASTER'DE MUTAJENİK VE REKOMBÎNOJENİK ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI Serap KOCAOĞLU Yüksek Lisans Tezi Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Bülent KAYA Haziran 2004, 68 Sayfa Bu çalışmada, Drosophila melanogastefâe somatik mutasyon ve rekombinasyon testi (SMART) İle bazı antidepressant ilaçların (Fluoxetine, Fluvoxamine Paroxetine,. Sertraline, Tianeptine ve Trazodone) etkileri araştırılmıştır, iki çekinik gen, multiple wing hair (mwh) ve flare (fir3), bakımından transheterozigot olan üçüncü evre larvalar pupa oluşumuna kadarki gelişim süresince her bir ilacın altı farklı konsantrasyonu (0.01, 0.1, 1, 2.5, 5 ve 10 mM) ile beslenerek uygulamaya alınmışlardır. Paroksetin'in 5 ve 10 mM'lık derişimleri larval evrede toksik etki göstermiştir. Uygulama sonrasında Paroksetin'in 5 mM'lık konsantrasyonundan elde edilen az sayıdaki birey istatistiksel olarak değerlendirilmiştir. Ancak 10 mM'lık konsantrasyonda, yaşayan birey olmadığı için değerlendirme yapılamamıştır. Bu yüzden Paroksetin hariç diğer ilaçların altı farklı konsantrasyonu çalışılmıştır. Yapılan çalışmada, kontrol grubu ile karşılaştırıldığında tüm konsantrasyonlar için istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmemiştir. Test edilen tüm antidepressantlar ya negatif ya da istatistiksel olarak anlamsız sonuçlar vermiştir. Sonuç olarak bu ilaçların kullanılan derişimlerinin Drosophila melanogaster'de mutasyon veya rekombinasyon oluşumuna neden olmadığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF MUTAGENIC AND RECOMBINAGENIC EFFECTS OF SOME ANTIDEPRESSANT DRUGS m DROSOPHILA MELANOGASTER Serap KOCAO?LU M S. Thesis in Biology Advisor: Asst. Prof.Dr. Bülent KAYA June 2004, 68 Pages In this study, the effects of some antidepressant drugs (Fluoxetine, Fluvoxamine Paroxetine,. Sertraline, Tianeptine and Trazodone) were investigated in the somatic mutation and recombination test in Drosophila melanogaster (SMART). Third-instar larvae transheterozygous for two recessive genes of wing trichomes, multiple wing hairs (mwh) and flare (fir), were treated by feeding with six distinct concentrations (0.01, 0.1, 1, 2.5, 5 and 10 mM) of each antidepressant during the rest of their development until pupation. 5 and 10 mM concentrations of the Paroxetine showed lethal effects at the larvae. When 5 mM concentration was given to the individual, a low number of them survived and taken into consideration. On the other hand when 10 mM concentration was given to the individual, none of them could survive and therefore no consideration could be made. Due to this apart from Paroxetine in other drugs six different concentrations were studied. It was not statistically different from the negative control group at any concentrations. All antidepressants tested gave negative or inconclusive results. Morever; all used concentrations of these drugs did not cause formation of the mutation and recombination in Drosophila melanogaster.