Bazı antidepresan ilaçların elektroanalizleri ve reaksiyon mekanizmalarının incelenmesi
Investigation of electroanalysis and reaction mechanisms of some antidepressant drugs
- Tez No: 123811
- Danışmanlar: PROF.DR. İNCİ BİRYOL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antidepressant, glassy carbon electrode, electrooxidation, moclobemide, tianeptine, voltammetry
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 21183
Özet
174 ÖZET Bazı Antidepresan İlaçların Elektroanalizleri ve Reaksiyon Mekanizmalarının İncelenmesi Bu çalışmada iki antidepresan ilaç, moklobemid ve tianeptin elektrokimyasal olarak incelenmiştir. Literatürde bu maddelerin voltametri ve polarografileri ile ilgili herhangi bir yayına rastlanmamıştır. Bu maddelerin elektrokimyasal davranışları CV, DPV ve OSWV teknikleri ile camsı karbon elektrot kullanılarak oksidatif yönde incelenmiştir. Deneyler destek elektrolitinin, pH'ın ve potansiyel süpürme hızının reaksiyon üzerindeki etkilerini görmek üzere BR, fosfat ve asetat tamponları ve 0.1 M ve 0.5 M H2SO4 çözeltileri içerisinde ve geniş bir potansiyel süpürme hızı aralığında yapılmıştır. Analitik uygulamalar için en uygun koşullar belirlenmiş ve her bir ilacın miktar tayini için DPV ve OSWV olmak üzere iki yöntem saptanmıştır. Yöntemlerin uygulanabilirliği, moklobemid ve tianeptin'in dozaj şekilleri ve serum analizleri ile gösterilmiştir. Metodun doğruluk ve kesinliği herhangi bir farmakope yöntemi bulunmadığından geri kazanım deneyleri ile araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlar bu iki maddenin dozaj şekilleri, serumda doğru ve duyarlı analizleri için yöntemlerin uygun olduğunu kanıtlamıştır. Moklobemid ve tianeptin'in analizi ile ilgili yayınlar geniş ölçüde YBSK ile yapılan çalışmalardır. Bu metod önerilen yöntemlerle karşılaştırıldığında önerilen yöntemlerin hızlı, basit, ucuz olduğu ve herhangi bir ön ayırma işlemine gerek göstermediği anlaşılmaktadır. Veriler aynı zamanda mekanizma açısından da değerlendirilip bazı kinetik parametreler saptanmıştır. Anahtar Sözcükler : Antidepresan, camsı karbon elektrot, elektrooksidasyon moklobemid, tianeptin, voltametri
Özet (Çeviri)
175 SUMMARY Investigation of Electroanalysis and Reaction Mechanisms of Some Antidepressant Drugs In this study two antidepressants namely moclobemide and tianeptine were electrochemically investigated. In literature it has not been met any publication related to the voltammetry and polarography of these substances. Electrochemical behaviours of these substances were studied by CV, DPV and OSWV techniques using a glassy carbon electrode in the oxidative direction. Tests were performed in BR, phosphate and acetate buffers and in 0. 1 M and 0.5 M H2SO4 solutions in a broad scan rate interval in order to see the effects of supporting electrolyte, pH and scan rate on the reactions. Optimum conditions for analytical applications were determined and two voltammetric methods for determination of each of these drugs were proposed namely DPV and OSWV. The applicability of the methods were shown by the analysis of pharmaceutical dosage formes of moclobemide and tianeptine and human serum. The accuracy and sensitivity the methods were tested by means of recovery tests. As no official method was exist. The results confirmed the suitability of the proposed methods for the accurate and sensitive analysis of these drugs in dosage forms and in serum. Papers related to determination of moclobemide and tianeptine are based on mostly high pressure liquid chromatography. When this method was compared with proposed voltammetric ones the letters were found to be rapid, simple and inexpensive and no need for preliminary steps. The data also evaluated from the point of view of the mechanism and some kinetic parameters were determined.