Orman endüstrisine ait bazı ürün gruplarının Avrupa Birliği sürecinde rekabet edebilirliğinin incelenmesi
Investigation on competition of some product groups in forest industry during to European Union membership
  1. Tez No: 150423
  2. Yazar: İBRAHİM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KADRİ CEMİL AKYÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, İmalat Sanayi, Orman Ürünleri Sanayi, Aşamalı Kümeleme Analizi, Ayırma Analizi. VI, European Union, Small and Medium Sized Enterprises, Manufacturing Industry, Forest Product Industry, Hierarchical Cluster Analysis, Discriminant Analysis. VII
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin ekonomik durumu ve refah seviyeleri diğer birçok ülkeye göre ileri düzeydedir. AB 'ye yeni üye olmuş bir ülke bile ekonomik yönden iyi bir duruma gelebilmekte ve birliğin sahip olduğu birçok haktan yararlanabilmektedir. Türkiye 42 yıl gibi bir süredir Avrupa Birliği'ne girebilmek için çok büyük çabalar harcamaktadır. 3 Ekim 2005 tarihinde, AB'nin ülkemizle kesin olarak müzakerelere başlama kararının alınmasıyla bu süreç bir netlik kazanmıştır. Küreselleşme süreci ile giderek yoğunlaşan ve bilgi ekonomisine dayalı bir hal alan ülkeler arası rekabette, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmelerin (KOBİ) önemli bir katkısının olacağı muhakkaktır. KOBİ'ler ülkeler genelinde işletmelerin büyük çoğunluğunu teşkil etmekle birlikte büyük işletmelere göre daha esnek ve dinamik bir yapıya sahip durumdadırlar. KOBİ'ler gelişmiş bütün ülkelerde adeta dinamo görevi görmektedir. Bu nedenle Türkiye'nin AB 'ye girebilmesi ve sonrasında KOBİ'lere büyük görevler düşmektedir. Bu çalışmada Avrupa Birliği üyesi 25 ülke ve Türkiye'nin orman ürünleri sanayi alanında 12 farklı ürün grubuna ait (yonga levha, MDF (Orta Yoğunluklu Lif Levha), kontrplak, kereste, ahşap kaplamalı levha, izolasyon levha, mekanik odun hamuru, kimyasal odun hamuru, geri kazanılmış kağıtlar, gazete kağıdı, baskı ve yazı kağıtları ile diğer kağıt ve kartonlar) 2002, 2003 ve 2004 yıllarındaki istatistiksel veriler incelenmiştir. İmalat sanayi yapılanması içerisinde önemli bir konuma sahip olan orman ürünleri sanayi sektörünün AB ülkelerine kıyasla ne durumda olduğunun ortaya konulması amacıyla Aşamalı Kümeleme Analizi ve Ayırma Analizi istatistik yöntemlerinden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation on Competition of Some Product Groups in Forest Industry during to European Union Membership It is fact that economical and welfare levels of European Union (EU) Countries are more developed than non-member of EU countries. New member country of EU increases the economical structure of country and uses the advantageous of EU. Turkey has been waiting to join EU for 42 years. Finally, EU had been declared that they started to negotiation for membership with Turkey at 3 October 2005. Small and Medium Sized Enterprises (SMEs) play important role in the countries and very effective position in market structure due to production and management flexibility. Therefore, Small and Medium Sized Enterprises will affect the joining process of Turkey to EU. In this study, it was analyzed 3 years statistical data (from 2002 to 2004) of Forest Products Industry with 12 Products Groups (i.e. particle board, medium density fiberboard MDF, plywood, sawnwood, veneer sheets, insulating board, mechanical wood pulp, chemical wood pulp, recovered paper, newsprint, printing and writing paper, other paper and paper board) between 25 EU countries and Turkey. Hierarchical Cluster Analysis and Discriminant Analysis were used in order to compare forest products industry between EU and Turkey.