Levels of heavy metals in different organs of Pagellus erythrinus (Red pandora) with environmental parameters in the Aegean Sea
Ege Denizi'nde Pagellus erythrinus (Kırmızı mercan) farklı organlarındaki ağır metal seviyeleri ile çevresel parametreleri
  1. Tez No: 150444
  2. Yazar: ESİN ULUTURHAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. FİLİZ KÜÇÜKSEZGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Metaller, balık, akümülasyon, organlardaki dağılım, Pagellus erythrinus, Ege Denizi, Metals, fish, accumulation, organ distribution, Pagellus erythrinus, Aegean Sea
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Canlı Deniz Kaynakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmada, Ege Denizi'ndeki Kırma Mercanın (Pasellus ervthrinus. Linnaeus, 1758) farklı organ dokularındaki ağır metal (Hg, Cd, Pb, Cr, Zn, Cu, Fe, Ni and Mn) içerikleri araştırıldı. Biota örnekleri trolle Mayıs 1996, Eylül 1997, Ocak ve Temmuz 1998 'de toplandı. Kas dokusundaki ağır metal konsantrasyonları Hg: 16-716; Cd: nd- 9.6; Pb: nd-1397; Cr: nd-1180; Zn: 1352-6693; Cu: nd-383; Fe: 125-26382; Ni: nd- 1575; Mn: 34-969 ug/kg yaş ağırlık aralıklarında bulundu. Karaciğerdeki metal seviyelerinin aralığı Hg: 125-5451; Cd: 1.4-2245; Pb: nd-8311; Cr: nd-10162; Zn: 2710-78705; Cu: nd-21986; Fe: 11210-553862; Ni: nd-106707; Mn: nd-21224 ug/kg yaş ağırlıktır. Gonadlarda bulunan metal içeriği değerleri Hg: 2.0-1858; Cd: nd-192; Pb: nd-2927; Zn: 7273-205242; Cu: nd-20499; Fe: 321-525762; Ni: nd-41513; Mn: nd-10515 ug/kg yaş ağırlık aralığmdadır. Midedeki ağır metal konsantrasyonları Hg: 2.0-948; Cd: 2.3-1139; Pb: 14-18197; Cr: nd-1006600; Zn: 3206-49803; Cu: nd- 22034; Fe: 453-892809; Ni: 526-66039; Mn: 301-94340 ug/kg aralığında değiştiği bulundu. Kas, karaciğer ve mide dokularındaki, metal konsantrasyonları ve çatal boy arasında önemli ilişki yoktur. Metal konsantrasyonlarında^ değişimler üzerinde mevsim, istasyon ve boyun etkilerini araşumak için ANOVA testi kullanıldı. En yüksek metal konsantrasyonları (Hg hariç) genelde Güney Ege'de bulundu. En yüksek Hg, Cd, ve Cu konsantrasyonları karaciğerde saptanırken, en düşük konsantrasyonlar kas dokusunda ölçüldü. Midedeki yüksek Pb, Fe, Ni ve Mn konsantrasyonları balığın beslenme alışkanlığı ile ilişkilidir. En düşük metal konsantrasyonları kas dokusunda olup, bulunan metal seviyeleri insanların tüketmesi için müsade edilen limitlerin altındadır. Karaciğer ve kas arasındaki ağır metal oranlan, kas dokusuna oranla karaciğerin daha yüksek seviyede metal akümüle ettiğini gösterdi.
Özet (Çeviri)
In this study, the heavy metal (Hg, Cd, Pb, Cr, Zn, Cu, Fe, Ni and Mn) contents were investigated in different organ tissues of Red Pandora (Pasellus ervthrinus* Linnaeus, 1758) from the Aegean Sea. Biota samples were collected by trawling in May 1996, September 1997, January and July 1998. In muscle tissues, the concentrations of heavy metals were ranged between varied with Hg: 16-716; Cd: nd-9.6; Pb: nd-1397; Cr: nd-1180; Zn: 1352-6693; Cu: nd-383; Fe: 125-26382; Ni: nd-1575; Mn: 34-969 ug/kg wet weight. The ranges of metal levels were Hg: 125- 5451; Cd: 1.4-2245; Pb: nd-8311; Cr: nd-10162; Zn: 2710-78705; Cu: nd-21986; Fe: 11210-553862; Ni: nd-106707; Mn: nd-21224 ug/kg wet weight in liver. Obtained values on metal contents in gonad were Hg: 2.0-1858; Cd: nd-192; Pb: nd-2927; Zn: 7273-205242; Cu: nd-20499; Fe: 321-525762; Ni: nd-41513; Mn: nd-10515 ug/kg wet weight. In stomach, the concentrations of heavy metals found varied with Hg: 2.0-948; Cd: 2.3-1139; Pb: 14-18197; Cr: nd-1006600; Zn: 3206-49803; Cu: nd- 22034; Fe: 453-892809; Ni: 526-66039; Mn: 301-94340 ug/kg wet weight. There were no significant correlations between fork lengths and metal concentrations in muscle, liver and stomach tissue. ANOVA were utilized to investigate effect of length, season and station on variations in metal concentrations. The highest metal concentrations (Hg except) were generally found in the Southern Aegean Sea. The highest Hg, Cd, and Cu concentrations were found in liver, while the lowest were detected in muscle tissues. The high concentrations of Pb, Fe, Ni and Mn in stomach were associated with its food and food habits. The metal concentrations were lowest in muscle and obtained levels were below the proposed limit for human consumption. The heavy metals ratios between liver and muscle indicated that liver accumulated higher levels of metals than muscle tissues.