Determination of physical processes in the Aegean Sea
Ege Denizi'de fiziksel proseslerin tayini
  1. Tez No: 150451
  2. Yazar: ŞENİZ UÇKAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ORHAN USLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ege Denizi, Deniz Yüzeyi Sıcaklığı, Başlıca Bileşenler Analizi, AVHRR, İklimsel değişimler, Aegean Sea, Sea Surface Temperature, Principal Component Analysis, AVHRR, Climatic Variations
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kıyı Bilimleri ve Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışma Ege Denizi'ndeki fiziksel proseslerin tanımlanmasma ilişkindir. Çalışmada, Amerikan Oşinografik ve Atmospheric İdaresi'ne (NOAA) ait yüksek çözünürlüklü AVHRR verisi ile birlikte yerinde ölçüm verileri kullanılmıştır. Ege Denizi'nde oluşan fiziksel prosesler, iklimsel değişimler, tatlısu girdileri, su döngüsü gibi faktörlere bağlı olarak yer ve zamana göre değişim göstermektedir. Farklı su kütleleri, özellikle Çanakkale boğazmdan gelen soğuk Karadeniz suyu ve güney kısımdan girmekte olan Levanten suyu Ege Denizi su özelliklerinin karmaşık yapışma katkıda bulunmaktadır. Ege Denizi su yüzeyi sıcaklık değişimleri, Aralık 1990 ve Kasım 2000 tarihleri arasındaki NOAA Pathfinder verisi kullanılarak ve Başlıca Bileşenler Analizi uygulanarak incelenmiştir. 1986-1994 yıllan arasında elde edilen, iletkenlik, sıcaklık ve derinliğe bağlı yerinde ölçüm verileri analiz edilerek yüzey suyu sirkülasyonu, su kütleleri, fiziksel parametrelerin düşey dağılımları tanımlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This work, presents a study of determination of physical processes in the Aegean Sea. The study was carried out by using high resolution National Oceanographic and Athmospheric Administration (NOAA), Advanced Very High Resolution Radiometer (AVHRR) data together with in-situ measurements. The physical processes occuring in the Aegean Sea show seasonal and spatial variability depending upon climatic changes, freshwater input and water exchange throughout the study area. Different water masses, especially colder Black Sea Waters (BSW) advected from the Strait of Çanakkale, and warmer Levantine Waters (LW) entering from the southern region constitute the complex structure of the Aegean Sea waters. The variability of sea surface temperature (SST) fields in the Aegean Sea were investigated for the period between December 1990-November 2000 by utilising Principal Component Analysis (PCA) techniques on NOAA Pathfinder data. In-situ measurements including Conductivity, Temperature, Depth (CTD) data was analyzed in order to describe the sea surface circulation, water masses, vertical distributions of physical parameters for the period between 1986-1994.