Değişik tip çimentolar kullanılan harçların değişik iklim ve kür koşullarında mekanik özelliklerinin gelişimi
The development of mechanical properties of mortars incorporating different types of cement under different climate and curing conditions
  1. Tez No: 150450
  2. Yazar: HAYRİ ÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT BARADAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Basmç dayanımı, eğilme dayanımı, eğilme sonrası basmç dayanımı, sıcaklık, nem, kür, olgunluk, boyut etkisi, Compressive strength, flexural strength, compressive strength after flexure test, temperature, humidity, curing, maturity, size effect
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yapı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 203
Özet
II ÖZET Çimento hidratasyonu, birçok faktöre bağlı olarak zamanla gelişen bir kimyasal olaydır. Ortamın sıcaklığı ve nemi bu olayı etkileyen faktörlerin başmda gelmektedir. Sıcaklığın ve nemin çimentonun hidratasyonuna etkisi birçok araştırmanın konusu olmuştur. Bu çalışmalar, genelde Normal Portland Çimentosu üzerinde yapılmıştır. Gelişen teknoloji ile birlikte yabancı ülkelerde ve ülkemizde de yeni tip çimentolar üretilmeye başlanmıştır. Yeni üretilmeye başlanan çimentoların farklı özellikleri konusunda yeterli sayıda araştırma gerçekleştirilmemiştir. Özellikle Portland Kompoze, Portland Kalkerli, Puzolanik gibi yeni tip çimentoların hidratasyonuna sıcaklık ve nemin etkileri hakkında yeterli bilgi birikimi bulunmamaktadır. Beton veya harçların herhangi bir yaştaki basınç dayanımlarının belirlenmesinde değişik olgunluk fonksiyonları kullamlmaktadır. Ancak hepsinde sıcaklık ve zaman dikkate alınmaktadır. Ancak, ortamın bağıl nemi, çimento tipi, çimento inceliği gibi etkenler dikkate alınamamaktadır. Ayrıca, çimentoların mekanik dayanımlarının belirlenmesi için değişik ülkelerin standartlarında değişik yöntemler önerilmektedir. Bu yöntemler arasındaki en önemli farklardan birisi de deneyin uygulanma şeklidir. 50 mm ayntlı küplere doğrudan basmç dayanımı uygulanmaktadır. 40x40x160 mm ayntlı prizmalarda ise eğilme sonrası basmç dayanımı deneyi uygulanmaktadır. Bu çalışmada, üç değişik tip çimento ile hazırlanan harçların değişik sıcaklık ve nem koşullarındaki mekanik özelliklerinin gelişimi incelenmiştir. Elde edilen veriler ışığında doğrudan basmç dayanımı ile eğilme sonrası basmç dayanımları arasındaki ilişki de araştınlmıştır. Eğilme dayanımı ile doğrudan basmç dayanımı ve eğilmeIll sonrası basınç dayanımı arasındaki bağıntılar bulunmuştur. Son olarak deneysel çalışmada elde edilen veriler kullanılarak; değişik sıcaklık ve nem koşullarında kür edilen harç örneklerin değişik yaşlardaki mekanik özelliklerini belirlemede kullanılabilecek, yeni bir“olgunluk fonksiyonu modeli”geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Hydration of cement is a chemical reaction that is dependent on several factors besides time. Temperature and humidity are two external factors affecting this reaction. The effects of temperature and humidity on the hydration of cement have been the topics of various experimental studies. However, these tests have been implemented on normal Portland cement. By the development of cement technology, new types of cement are being produced in many countries & in Turkey. However, various properties of these new products are not definitely determined with sufficient test data. Especially, there is not adequate information about the effects of temperature and humidity on the progress of hydration of these cements. Different maturity functions are used in estimating the strength of concrete or cement mortars at any age. Those functions include only time & temperature as variables. However, the other factors such as; humidity of environment, cement type, cement fineness, etc. are not taken into consideration. Also, for determination of compressive strength of cement mortars different methods are stated in national standards of various countries. However, mere are differences in specimen dimensions & methods. General specimen size and shapes are 50 mm cube and 40x40x160 mm prisms. One of the most important differences between test methods is the implementation of tests. Direct compressive test is applied on 50 mm cubic specimens. However on 40x40x160 mm prismatic specimens, compressive test is applied after flexure test.In this study, the development of hydration and mechanical properties of two new types of Portland Composite cement under different temperature and humidity conditions has been investigated. The experimental data were compared with the control specimens incorporating normal Portland cement. Also, the relation between direct compressive strength and compressive strength after flexure test of mortars produced with three different types of cement was investigated. Furthermore, the numerical relations between flexural strength & compressive strength obtained after flexure test as well as flexural strength & direct compressive strength were determined. Finally, a new“maturity function model”has been developed to determine mechanical properties of mortar specimens by evaluating the data obtained from experimental studies. Proposed model includes humidity as a variable, additional to time & temperature.