Digital image watermarking
Sayısal imge damgalama
  1. Tez No: 150452
  2. Yazar: TEVFİK MEHMET PEKMEZCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALDUN SARNEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal Fourier Dönüşümü (DFT), Sayısal Kosinüs Dönüşümü (DCT), Dayanıklılık, Dönme, Görsel Maske, Digital Fourier Transform (DFT), Digital Cosine Transform (DCT), Robust, Rotation, Perceptual Mask
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
in ÖZET Sayısal imgeler yaygın kullanılan yazılım araçlarıyla kolaylıkla kopyalanıp yasadışı olarak çoğaltılabilir. Telif hakkını korumak amacıyla imgeye gömülen, damgalama yöntemleri önerildi. Şimdiye kadar, bu yöntemler döndürme, kaydırma, ve ölçeklendirme gibi basit saldırılarla zarar görüyordu. Bu tezde iki tane farklı damgalama yöntemi incelenmiş ve uygulaması yapılmıştır Bir tanesi güncel olan Kesikli Fourier Dönüşümünün özelliklerini kullanarak tayfa yayılmış dairesel simetrik damga yöntemi incelenmiştir. Bu yöntem kullanılarak damganın dönme, kayma, ve ölçeklendirmeye dayanıklı olduğu denemiştir. Yöntemin geometric dönüşümler, JPEG sıkıştırma, imge zenginleiştirme ve istatistiksel ortalama saldırılarına karşı performansı başarılı testlerle gösterildi. Yöntemin teorik tarifi ve deneysel sonuçlan gerekli yerlerde açıklanmıştır, ikinci yöntem Kesikli Kosiniüs Dönüşüm bölgesinde imge uyumlu damgadır. Görsel maske ve enerjilerine göre seçilen DCT blokları ile damganın dayanıklılığı sağlanmıştır. JPEG sıkıştırma, gürültü ekleme ve median filtere saldırlarma karşı basan deney sonuçlan uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT Digital images can be easily copied and distributed illegally using widely available software tools. Watermarking methods that embed side information into images with the aim of protecting copyright have been proposed. So far, these methods have been defeated by simple attacks such as rotation, translation and scaling. In this thesis, two different watermarking systems are investigated and implemented. One is a recent digital image watermarking system that takes advantage of the Discrete Fourier Transform properties to embed a spread spectrum circular symmetric watermark in an image is implemented. Watermark robustness against translation, rotation and scaling attacks is experimented by this method. Successful experiments showing the performance of the method to geometric transformations, JPEG compression, image enhancement and statistical averaging attacks among others were realized. A theoretical description of the method is included and experimental results are presented in order to validate the methodology presented. Second one is an image adaptive watermarking in Discrete Cosine Transform domain. A perceptual mask and selection of DCT blocks according to amount of energy give robustness to this watermarking system. Good results are obtained by experimenting attacks of JPEG compression, noise adding, and median filtering.