Analysis of magnetic resonance imaging data for diagnosis and for understanding brain dynamics
Teşhis ve beyin dinamiklerinin anlaşılması için MRI verisinin incelenmesi
  1. Tez No: 150456
  2. Yazar: DİLEK BERBER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. CÜNEYT GÜZELİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: MRI prensipleri, fonksiyonel görüntüleme, fMRI, K-means”öbekleme, MRI principles, functional imaging, fMRI, K-means clustering analysis. IV
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZET Doktorlar insan vücudunun iç kısmını bilmeye ihtiyaç duyarlar. 1800'lü yıllarda insan kalbini, ciğerleri ve diğer organları dinlemek için steteskop bulunmuş ve kullamlmaya başlanmıştır. Sonraki yıllarda X-ışınları, ultrason ve bilgisayar tomografisi görüntüleme teknikleri bulunmuştur. 1980'li yıllarda manyetik resonans görüntüleme tekniği bulunmuş ve pek çok hastalığın ve kazanın teşhisinde bu teknikten yararlanılmaya başlanmıştır. Bu teknik X- ışınlanndan daha güvenli olduğu gibi, yumuşak dokuların görüntülenmesinde X-ışınlan, ultrason, bilgisayar tomografi ve diğer görüntüleme tekniklerinden çok daha iyi sonuçlar vermektedir. Bu tezde, manyetik resonans görüntüleme prensipleri araştırılmış, ve beyindeki fonksiyonel aktivite değişiklikleri“K-means”öbekleme tekniği kullanılarak incelenmiştir. Veriler“The fMRI Data Center, Dartmouth College”dan edinilmiştir.“K- means”öbekleme tekniği "voxeP'leri aktivasyon benzerliklerine göre gruplayarak hastanın herhangi bir nörolojik rahatsızlığının olup olmadığının tespit edilmesini sağlar.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Doctors need to know what is going on inside a patient's body. One of the earliest instruments to help with this was the stethoscope, which since the early 1800s has allowed medical practitioners to listen to the heart, lungs and other organs. More recently, visualising tools such as X-ray, ultrasound and computed tomography scanning (a technique based on X-rays) have been developed. In the mid-1980s doctors added another technology to their medical kits: magnetic resonance imaging (MRI). It may prove to be the most useful imaging tool yet in the diagnosis of a wide range of diseases and injuries. In thesis, magnetic resonance imaging principles are searched and picture of the brain's ever changing activity is examined by getting fMRI data from“The fMRI Data Center, Dartmouth College”by using K-means clustering technique. K-means clustering method was used to group voxels according to their activation similarity to determine patients have any neurological or psychiatric disorder.