Functional patterning of industrial architecture for contemporary plants
Modern tesisler için endüstriyel mimarlığın fonksiyonel örüntülenmesi
- Tez No: 150457
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA CİMGÖZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Endüstrileşme, Endüstriyel Tesis, Fonksiyonel Örfintfilente, Genel Endüstriyel Planlama (GEP), Spesifik Endüstriyel Planlama (SEP), Düzenleme, Endüstriyel Mimarlık, Endüstriyel İkonografi, Endüstriyel Üretim ve Yönetim (EÜY), Industrialization, Industrial Plant, Functional Patterning, General Industrial Planning (GIP), Specific Industrial Planning (SIP), Layout, Industrial Architecture, Industrial Iconography, Industrial Production and Management (IPM)
- Yıl: 2004
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 309
Özet
ÖZET Endüstrileşme ile birlikte hızla gelişen endüstriyel mimarlık ender de olsa mimarlık disiplini içinde ele alınmasına rağmen, her zaman ikonografik zenginliğinden dolayı dikkat çekici bir alan yaratmıştır. Endüstrileşmenin zorunlu bina tiplerinden birisi olan endüstriyel tesislerin rasyonel, yapılabilir ve randımanlı planlama ve tasarım sürecinden geçmesi de üretim akışına bağlı fonksiyonel örüntünün doğru şekilde kavranması ve özümsenmesi ile direk ilgilidir. Endüstriyel tesislerin planlanması ve tasarlanmasında, mimarların mühendislere nazaran daha az etkin olması ve mimarlık alanında fonksiyonel örüntüden çok endüstriyel ikonografi ile ilgilenilmesi bu fonksiyon örüntüleme sürecine yönelik çalışmaların ihtiyacını daha da arttırmıştır. Diğer bir deyişle, mimarlık ve mühendislik planlama ve tasarımının ortak paydası olan endüstriyel tesislerin, disiplinler arası çalışmalar ile kurulması ve izlenmesi daha rasyonel bir yoldur. Bu rasyonellik bu çalışmanın genel amacı olan endüstriyel mal üreten tesislerin modern endüstriyel üretim ve yönetim (EÜY) teorileri ile entegre olan fonksiyonel örüntüyü kurma çabasını doğurmuştur. Fonksiyonel süreç içinde makro ölçekteki Genel Endüstriyel Planlama (GEP) endüstriyel sektör/sektörleri; mikro ölçekteki Spesifik Endüstriyel Planlama (SEP) da endüstriyel tesis/tesisleri baz alır. Her iki adımın basan göstergesi de endüstriyel kapasiteden doğan“etkinlik”ve“kullanım”oranlandır. Bu oranlan yukan çekmek için, tesis bileşenleri arasındaki akış ve hareketleri minimize ederek fonksiyonel ilişkileri kurmak ve örmek gerekir. Bu örüntü de sirkülasyonu tasanmm en önemli kriterinden birisi yapmaktadır. Günümüzde endüstriyel tesis tasanmmda kullanılanXI algoritmik bazlı modellerin hemen hemen hepsi, rasyonelce ilişkilendirilmiş fonksiyon şeması üzerine sirkülasyon akışının çakıştınlmasıyla kurulmuşlardır. Endüstriyel tesisler herşeyden önce ekonomik yatırımlar oldukları için, oluşum süreçlerinin GEP ve SEP'in eşgüdümlü olarak birbirlerini destekleyerek devamlılık sağlamaları çok önemlidir. Tüm oluşum süreci endüstrileşmenin üç temel amacını hiçbir zaman göz ardı etmemelidir: (1) Standartlaşma, (2) Basitleştirme, (3) Çeşitlendirme/Farklılaştırma. Bu amaçlar, üretim hattının kısalması, yalınlaştırma, net geometri elde edilmesi, modül/modüler organizasyonun oluşturulması, dışarıdan kaynaklanmaya olanak vermesi ve indirgeme şeklindeki modern EÜY araçları yoluyla endüstriyel mekanlara ve ikonografiye dönüşür. Modern EÜY tekniklerinin sayılan araçları, günümüz endüstriyel tesislerin bazı ihtiyaçlarım azaltmış (depolama ve arıtma tesisleri gibi), bazı ihtiyaçları da tekrar gözden geçirmeye zorlamıştır (üretim/montaj hattı, sirkülasyon gibi). Böylece endüstriyel tesislere ait mekan tahsisleri değişmiş ve sonuçta mekansal organizasyon daha etkin hale gelmiştir.
Özet (Çeviri)
VIII ABSTRACT Even though fast-developing industrial architecture is rarely handled in architectural discipline, owing to its treasure of iconography, it has always been a focus of attention. The industrial plant, which is an essential type of building, is to go through a rational, feasible, effective, and productive process of planning and designing. This directly depends on an accurate conceptualization of the functional patterning of the production flow. The facts that industrial iconography, so far, has been a much more important issue than functional patterning and the architect has been less influential than the engineer in the planning and designing of the industrial plant have increasingly given rise to the need for studies into functional patterning. It is a more rational way to establish the industrial plant, which is the common denominator of archineering, by way of interdisciplinary studies. This rationality has brought about the need for an effort to establish the functional patterning integrated with the modern industrial production and management (BPM) theories, which is the general objective of this dissertation. The macro-scale General Industrial Planning (GIP) in the functional process focuses on industrial sector/sectors; while Specific Industrial Planning (SIP) handles the industrial plant/plants. The indicator of productivity of both phases is the efficiency and utilization rates assessed by industrial capacity measurements. So as to bring these rates up, it is necessary that functional relationships be established and patterned by minimizing the flow and movement between the plant components, a patterning process which makes circulation one of the most important criteria of theIX layout. Virtually all the algorithmic models used in, the industrial plant layout are arranged by overlaying the rationally interrelated functional scheme with circulation flow. Since industrial plants are, above all, economic investments, it is of paramount importance to sustain GIP and SIP in synchronization with each other. The holistic formation process should never disregard the three main objectives of industrialization: (1) Standardization, (2) Simplification, (3) Diversification/Differentiation. These objectives will transform into industrial spaces and iconography through such means as the shortening of the production line, leanization, net geometry, module/modular organization, outsourcing and reduction. The contemporary IPM theories have helped reduce the needs of today's industrial plants (e.g. warehousing, treatment facilities) and compelled the revision of requirements (e.g. production/assembly line, circulation). As a consequence, spatial organization has become far more efficient.