Tokat ilinde gökkuşağı alabalık işletmelerinin ekonomik analizi
Economic analysis of rainbow trout farms in Tokat province
- Tez No: 150459
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. METİN AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tokat İli, Gökkuşağı Alabalık İşletmeleri, Yapısal Özellikler, Ekonomik Yapı, Tokat Province, Rainbow Trout Farms, Structutal Properties, Economic Structure
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET TOKAT İLİNDE GÖKKUŞAĞI ALABALIK İŞLETMELERİNİN EKONOMİK ANALİZİ Faruk ADIGUZEL Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2004, 60 Sayfa Danışman Jüri Jüri Jüri Yrd. Doç. Dr. Metin AKAY Prof. Dr. Kemal ESENGÜN Yrd. Doç. Dr. Metin AKAY Yrd. Doç. Dr. Ekrem BUHAN Bu araştırma, Tokat İlinde Gökkuşağı Alabalığı üretimi yapan işletmeleri kapsamaktadır. Çalışmanın amacı, Gökkuşağı Alabalık işletmelerinin sosyo-ekonomik özelliklerini, yıllık faaliyet sonuçlarını ve sorunlarını tespit etmektir. Ayrıca, sorunlara çözüm önerileri sunulmuştur. Araştırmada kullanılan veriler tam sayım yöntemi kullanılarak 19 işletmeden anket yöntemi ile elde edilmiştir. İncelenen işletmelerin %47,37'si dağ eteği, %31,58'i açık arazi ve %21,05'i vadi arasında alabalık üretimi yapmaktadırlar. İşletmelerin %68,42'si şahıs, %21,06'sı adi ortaklık, %5,26'sı limited ve %5,26'sı ise kamu kuruluşudur. İncelenen işletmelerde işletme başına düşen aktif sermaye 62 1 64 684 200 TL olup, aktif sermaye içerisinde en büyük payı %40,91'iik pay ile bina ve havuz sermayesi oluşturmaktadır. İşletme masrafları 26 036 379 780 TL, üretim masrafları 27 338 198 770 TL olarak hesaplanmıştır. İşletme masrafları içerisinde en büyük payı %27,98Tik pay ile yem giderleri almaktadır. İncelenen işletmelerde rantabiîite % 13,03 olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
II ABSTRACT ECONOMIC ANALYSIS OF RAINBOW TROUT FARMS IN TOKAT PROVINCE Faruk ADIGUZEL Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Deparment of Agricultural Economics Master Thesis 2004, 60 Page Supervisor : Asst. Prof. Dr. Metin AKAY Jury Jury Jury Prof. Dr. Kemal ESENGUN Asst. Prof. Dr. Metin AKAY Asst. Prof. Dr. Ekrem BUHAN This study includes the farms producing rainbow trout in Tokat. The aims of the study were to determine the socioeconomic characteristics, annual operation results and the problems of the rainbow trout farms. In addition, solution recommendations were put forward to problems. The data used in this study were obtained from 1 9 farms by using whole counting method via survey. The percentage of the investigated farms on the skirts of a mountain is 47.37%, the percentage of the farms in an open land is 31.58% and the percentage of those in a valley is 21.05%. The percentage of the farms owned by person, ordinary partnership, limited partnership, and public are 68.42%, 21.06%, 5.26%, and 5.26%, respectively. Active capital is TL 62 164 684 200 for each farms of the investigated farms. The building and pool capitals constitute the biggest proportion of the active capital by 40.91%. Managerial expenses and production costs were calculated as TL26 036 379 780, and TL27 338 198 770, respectively. Fodder expenses with 27.98% contitutes the biggest portion of the management expenses. The rantability was determined as 13.03%.