İki ayrı toprak amenajmanı altında enzim aktivitesinin uzaysal dağılımının jeoistatistiksel yöntemlerle belirlenmesi
Determination of spatial variability of soil enzyme activities in soils under different management systems by geostatistical methods
  1. Tez No: 150460
  2. Yazar: SEMA CAMCI ÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. KORAY HAKTANIR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: üreaz, asit ve alkali fosfataz, ekosistem, jeoistatistik, uzaysal değişkenlik, urease, acid and alkaline phosphatases, ecosystems, geostatistics, spatial variability
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
ÖZET İKİ AYRI TOPRAK AMENAJMANI ALTINDA ENZİM AKTİVİTESİNİN UZAYSAL DAĞILIMININ JEOİSTATİSTİKSEL YÖNTEMLERLE BELİRLENMESİ Sema CAMCI ÇETİN Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabiiim Dalı Doktora Tezi 2004 Danışman: Prof. Dr. Koray HAKTANIR Jüri: Prof. Dr. Koray HAKTANIR Jüri: Prof. Dr. Rüştü KARAMAN Jüri: Prof. Dr. Taşkın ÖZTAŞ Jüri: Prof. Dr. Sevinç ARCAK Jüri: Doç. Dr. Sabit ERŞAHİN Bu çalışmada, toprak amenajmanmm ekosisteme olan etkisinin toprak enzim aktivitesinin uzaysal değişkenliği ile kıyaslanabilirliği araştırılmıştır. Doğal sistemlerin tanm sistemlerine dönüştürülmesi nedeniyle, ekosistemlerde meydana gelen farklılıkların belirlenmesinde toprak kalitesindeki değişimler önemli olmaktadır.. Ekolojik çalışmalarda, toprak kalitesindeki değişimlerin gösterilmesinde, toprak enzim aktiviteleri hassas bir gösterge olarak nitelendirilmektedir. Bu nedenle, mera alanı ve tarım alanında (mera alanın tarıma açılmasıyla oluşmuş) asit ve alkali fosfataz enzim aktiviteleri ve üreaz enzim aktivitesi 0-20 cm derinliğinde araştırılmıştır. Mera alanında asit ve alkali fosfatazaktiviteleri yüksek seviyelerde bulunmasına rağmen, tarım alanında üreaz aktivitesi en yüksek saptanmıştır. Tarıma açılmış olan mera alanında (tarım alanı) organik madde ve toplam N mera alanına kıyasla düşük saptanmıştır. Doğal sistemlerin tarıma açılmasıyla organik maddenin kaybı yine literatür verileri ile desteklenmiştir. Bu iki sistemdeki enzimlere ilişkin jeoistatistiksel analizler yapılmış, isotropik semivaryogramları modellenmiş ve çapraz değerlendirmeleri yapılmıştır. Her iki sistemde de üreaz aktivitesi yüksek nugget etkili olarak çok az bir uzaysal bağımlılık göstermiştir. Mera ve tarım alanlarında, Teorik semivaryogramlar asit ve alkali fosfataz aktiviteleri için deneysel olarak semivaryogramlarla modellenmiş ve sonuçlar çapraz değerlendirme yöntemi değerlendirilmiştir. Ölçülen ve çapraz değerlendirme sonucu tahmin edilen değerler arasında kuvvetli bir çapraz değerlendirme sonucu elde edilememiş ve bu da modelenen semivaryogramın başarılı olmadığını göstermiştir. Buna karşın, mera alanında toprağın gravimetrik nem içeriği ve kireç içeriği kuvvetli bir uzaysal bağımlılık göstermiştir. Bu çalışmada, toprak enzimlerinin jeoistatistiksel değerlendirilmesinde yeterince başarılı olunamamış olmasının sebepleri, yine diğer araştırmacılarında belirttiği gibi, ölçüm hatalarından, örnekleme aralığının altında bir mesafede değişkenlikten, incelenen parametrenin kendi doğal özelliğinden ve örnekleme deseninin toprak enzim çalışmalarına uygun hazırlanamamasmdan kaynaklanıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
in ABSTRACT DETERMINATION OF SPATIAL VARIABILITY OF SOIL ENZYME ACTIVITIES IN SOILS UNDER DIFFERENT MANAGEMENT SYSTEMS BY GEOSTATISTICAL METHODS Sema CAMCI ÇETİN Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Ph.D Thesis 2004 Supervisor: Prof. Dr. Koray HAKTANIR Jury: Prof. Dr. Koray HAKTANIR Jury: Prof. Dr. Rüştü KARAMAN Jury: Prof. Dr.' Taşkın ÖZTAŞ Jury: Prof. Dr. Sevinç ARCAK Jury: Assoc.Prof. Dr. Sabit ERŞAHİN Effects of soil management systems on ecosytem was evaluated by comparing spatial variability of soil enzymes in this study. If natural systems are changed to agricultural systems, changes in soil quality is significant for determination of ecosystems disturbance. In ecological studies, soil enzyme activities are accepted as a good indicator for reflecting changes in soil quality. For this reason, soil enzyme activities (urease, acid and alkaline phosphatases) were investigated in grassland and agricultural land (cultivated) in 0-20 cm soil depth. Acid and alkaline phosphatases activities were the highest in grassland soil, however, urease was the highest in agricultural land. Organic matter andIV total nitrogen content were found lower in agricultural land, as compared to those of grassland. Similar results were reported by several researchers in literature. In two different systems, geostatistical analyses were performed for soil enzymes activities by fitting semivariograms and cross validation. In both systems, urease activity showed little spatial dependence with high nugget effect.Theoretical semivariograms were fitted to experimental semivariograms of acid and alkaline phosphatases, and the results were evaluated by the procedure cross validation. The results of cross validation showed poor agreement between measured and cross validation regenerated values, indicating that modeling the semivariogram was not successful.. In contrast, soil moisture and CaCOa content showed strong spatial dependence in grassland soil. Geostatistical evaluation in the soil enzymes in our study was not very successful that may causes, like other researchers indicated that, measurement errors, spatial variability at distances smaller than the shortest sampling interval, nature of covered parameters and unappropriate sampling design.