Samsun ili Çarşamba ilçesinde sebze yetiştiriciliği yapan tarım işletmelerinin ekonomik analizi ve önemli bazı sebzelerin maliyet ve karlılıklarının belirlenmesi
Economic analysis of farms growing vegetable in Çarşamba county of Samsun province and determine costs and profits of some important vegetables
  1. Tez No: 150466
  2. Yazar: SELMA KARABAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. YAŞAR AKÇAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik Analiz, Maliyet, Karlılık, Sebze Yetiştiriciliği, Economic Analysis, Cost, Profitability, Vegetable Growing
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu çalışma Samsun ili Çarşamba ilçesinde sebze yetiştiriciliği yapan işletmeleri kapsamaktadır. Çalışmanın ana materyalini araştırma bölgesinden tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemiyle belirlenen 92 adet tarım işletmesinden anket yolu ile elde edilen veriler oluşturmaktadır. Çalışmanın amacı araştırma bölgesinde sebze yetiştiriciliği yapan tarım işletmelerinin yıllık tarımsal faaliyet sonuçlarını ortaya koymak, bölgede yetiştirilen önemli bazı sebzelerin maliyet ve karlılıklarını belirlemektir. Yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular tarımsal gelirin işletme büyüklüğü ile birlikte arttığım göstermektedir. Ayrıca maliyet analizleri sonucunda araştırma bölgesinde incelenen dönem içerisinde sebze yetiştiriciliğinin karlı olduğu ve net karın en yüksek olduğu ürünün patlıcan olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study covers vegetable growing farms in Çarşamba county of Samsun Province. In this study, data were collected by survey method from 92 vegetable growing farms in the research area. The aims are to study, the annually activity results of the farms and cost and profitability of vegetable growing have been analysed. According to the economically analysis, the farm income showed an increasing trend by the farm size. Vegetable growing is profitable and the highest net profit belongs to eggplant in research period.