Kayseri-Karasaz bölgesinde yer alan organik toprakların oluşumu ve sınıflandırılması
Formation and classification of organic soils in Kayseri-Karasaz region
  1. Tez No: 150467
  2. Yazar: SİNAN SAYAR
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KENAN KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Organik materyal, organik toprak, Histosol, sınıflandırma, oluşum, Organic material, organic soil, Histosol, classification, formation
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 38
Özet
ÖZET KAYSERİ-KARASAZ BÖLGESİNDE YER ALAN ORGANİK TOPRAKLARIN OLUŞUMU ve SINIFLANDIRILMASI Sinan SAYAR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dah Yüksek Lisans Tezi 2004, 31 sayfa Danışman: Yrd. Doç. Dr. Kenan KILIÇ Jüri : Prof. Dr. Alper DURAK Doç. Dr. Hüseyin ŞİMŞEK Yrd. Doç. Dr. Kenan KILIÇ Bu çalışmanın amacı, Kayseri-Karasaz bölgesinde yer alan organik toprakların morfolojik, bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin, oluşumlarının ve sınıflandırılmasının belirlenmesidir. Çalışma alanında 2 toprak profili açılmış, Toprak Taksonomisine göre tanımlanan her bir horizondan alınan toprak örneklerinin bazı morfolojik, fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmıştır. Her iki profilde organik ana materyallerden oluşmuşlardır. Analiz sonuçlarına göre, 1. profilin yüzey altındaki horizonları üst horizona göre daha fazla ayrışmış ve bu ayrışma yaklaşık 70 cm derinliğe kadar artmış, daha sonra tekrar ayrışma oranı azalmıştır. 2. profilde taban suyu yüksekliğinden dolayı 55 cm derinlikten sonra organik materyaller fazla ayrışmadan ortamda kalmışlardır. Toprakların hacim ağırlıkları 0.43 g/cm', ortalama organik madde içerikleri %38 ve ortalama fiber içerikleri %53'dür. 2. profilin organik madde miktarı ve fiber içeriği 1. profilden daha yüksektir. Her iki profilde de başat katyonlar Ca++ ve Mg++'dur, ancak aynı zamanda Na+ miktarı da yüksektir. Toprakların yüksek Na içeriği pH değerinin 2-3 birim yükselmesine neden olmuştur. Genel olarak her iki profilde organik asitlerin (Humin, humik ve fulvik asit) oranı yüksek olduğundan parçalanma ve ayrışma devam etmektedir. Topraklardaki organik materyallerin ayrışma derecesi orta seviyededir. Arazi etütleri, laboratuar analiz sonuçlan ve bölgenin iklim verilerine göre profillerin ordoîarı Hisîosol, alt ordoları Hemists, büyük grupları Medihemists ve alt grupları 1. profil Typic Medihemists, 2. profil Hydric Medihemists olarak sınıflandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT FORMATION AND CLASSIFICATION OF ORGANIC SOILS IN KAYSERİ- KARASAZ REGION Sinan SAYAR Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Soil Science Masters Thesis 2004, 31 page Supervisor: Asist. Prof. Dr. Kenan KILIÇ Jury : Prof. Dr. Alper DURAK Assoc. Prof. Dr. Hüseyin ŞİMŞEK Asist. Prof. Dr. Kenan KILIÇ The objective of this study was to determined some morphological, physical and chemical properties, formation and classification of organic soils in Kayseri-Karasaz region. Two soil profile was established, and some morphological, physical and chemical analysis of soil samples obtained from each horizons defined according to Soil Taxonomy were done. Both soil profile was formed by organic parent materials. According to analysis results, Subsurface horizons of first profile decomposed more than surface horizon, and this decomposition approximately increased as far as depth of 70 cm, afterwards again it decreased. In second profile, organic materials was abandoned more than undecomposed under the depth of 55 cm because of the groundwater level. Of soils, mean bulk density, organic matter content and fiber content is 0.43 g/cm", 38% and 53%, respectively. Organic matter and fiber contents of second profile are higher than first profile. In both profile, dominant cations are Ca++ and Mg++, however also Na+ content is high. The high Na+ content of soils was caused to increase 2-3 unites of pH value. In both soil profiles, disintegration and decomposition was carried on due to the high of organic acid ratio. Decomposition ratio of the organic materials in the soils is medium levels. According to land surveys, laboratory analysis results and climate data of region, the taxonomic classes of profiles were identified as Histosol, Hemists, Medihemists and Typic (1. Profile) and Hydric (2. Profile) Medihemists.