Umurbaba Dağı (Eşme/Uşak) florası
The flora of Umurbaba Mountain (Eşme/Uşak)
- Tez No: 150563
- Danışmanlar: PROF.DR. ADEM TATLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Türkiye, Umurbaba Dağı, Uşak, Flora, Turkey, Umurbaba Mountain, Uşak
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
IV UMURBABA DAĞI (EŞME/UŞAK) FLORASI Ahmet KAHRAMAN Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi, 2004 Tez Danışmanı: Prof. Dr. Âdem TATLI ÖZET Bu çalışma 2003-2004 yılları arasında Umurbaba Dağı (1554 m.)'mn florasını tespit etmek için yapılmıştır. Araştırma bölgesi Uşak il sınırları içerisinde ve Eşme ilçesi batısındadır. Araştırma sahası Davis'in Grid sistemine göre B2 karesinde yer alır. Araştırma alanında 41 familya ve 115 cinse ait 151 takson tespit edilmiştir. Bu taksonlardan 20'i B2 karesi için yeni kayıttır. Endemiklerin sayısı 10 olup, total floranın yaklaşık % 6.6'sını teşkil eder. Taksonlarm fltocoğrafîk bölgelere dağılımı şöyledir: Akdeniz elementleri 26 (%17.2), Iran-Turan elementleri 11 (%7.3), Avrupa-Sibirya elementleri 7 (%4.6)'dir. Geriye kalan 12 (%8.0) takson kozmopolit, 95 (%62.9) takson ise birden fazla fltocoğrafîk bölgeye aittir. Araştırma alanında en çok taksona sahip olan familyalar: Compositae 21 (%13.9), Leguminosae 14 (%9.3), Labiatae 13 (%8.6), Rosaceae 12 (%8.0), Liliaceae 8 (%5.3), Caıyophyllaceae 6 (%4.0), Umbelliferae 5 (%3.3), Scrophulariaceae 5 (%3.3) ve Ranunculaceae 5 (%3.3)'tir. Sahada en çok türe sahip olan cinslerin sıralanışı ise şöyledir: Ranunculus 5 (%3.3), Trifolium 4 (%2.7), Quercus 4 (%2.7), Mentha 3 (%2.0) ve Pyrus 3 (%2.0)'tür. Sahada yayılış gösteren bitkilerin hayat formlarına göre dağılımında ilk sırayı %38.4 oranla terofıtler alır. Daha sonra sırasıyla hemikriptofitler %25.8, fanerofitler %17.2, geofıtler %12.6, şamefitler %5.3 ve vasküler parazitler ise %0.7'dir.
Özet (Çeviri)
THE FLORA OF UMURBABA MOUNTAIN (EŞME/UŞAK) Ahmet KAHRAMAN Department of Biology, M. S. Thesis, 2004 Thesis Supervision Prof. Dr. Âdem TATLI SUMMARY This study was carried out between the years 2003 and 2004 to determine the flora of Umurbaba mountain (1554 m.). The area is situated in province of Uşak and the west of Eşme. According to the Davis's grid system, the study region is located in square B2. In the investigation area 151 taxa belonging to 41 families and 115 genera were determined. Twenty taxa were defined as new records for the B2 square. The number of endemics is 10, this number constitutes approximately 6.6% of the total flora. The phytogeographical spectrum of the taxa is as follows: Mediterranean elements 26 (17.2%), Irano-Turanian elements 11 (7.3%), Euro-Siberian elements 7 (4.6%). The remaining 12 (8.0%) taxa are widespread, 95 (62.9%) taxa belong to a few phytogeographic regions. The families which have the most taxa in research area are: Compositae 21 (13.9%), Legwninosae 14 (9.3%), Labiatae 13 (8.6%), Rosaceae 12 (8.0%), Liliaceae 8 (5.3%), Caryophyllaceae 6 (4.0%), Umbelliferae 5 (3.3%), Scrophulariaceae 5 (3.3%) and Ranunculaceae 5 (3.3%). Concerning the number of species the major genera in this region are as follows: Ranunculus 5 (3.3%), Trifolium 4 (2.7%), Quercus 4 (2.7%), Mentha 3 (2.0%) and Pyrus 3 (2.0%). According to the life forms therophytes come first with rate of 38.4% in the distribution of the plants spread in the area. Then in turn hemicryptophytes %25.8, phanerophytes %17.2, geophytes %I2,6, chamaephytes %5.3 and vaskiiler parasites are %0.7.